Hasiči už znají příčinu výbuchu rodinného domu v Šonově u Nového Města nad Metují na Náchodsku

27. červen 2024 08:35

Za výbuchem v rodinném domě v Šonově u Nového Města nad Metují na Náchodsku je zřejmě neodborná instalace fotovoltaické elektrárny. Uvedli to hasiči, podle kterých byla pravděpodobnou příčinou exploze technická závada systému fotovoltaiky. Výbuch porušil statiku domu a ten je teď neobyvatelný. 

Čtěte také

Nikomu se nic nestalo, ale odhadovaná škoda je zhruba 7 milionů korun. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.
Hasiči si po dosavadním vyšetřování myslí, že příčinou mohl být zkrat, následné hoření a exploze lithium-železo-fosfátových článků v bateriovém úložišti. Výbuch, který způsobil rozsáhlé poškození objektu, nastal v technické místnosti rodinného domu.

Systém fotovoltaické elektrárny v domě fungoval od září minulého roku, po částech ho koupil a následně sám smontoval majitel domu. Takový postup může být podle hasičů rizikový, podobný případ v Královéhradeckém kraji řešili úplně poprvé.

Fotovoltaiku tak podle zjištění vyšetřovatelů nemontovala odborná firma. Co to pro majitele domu znamená?
Pravděpodobně problémy s vyplacením peněz od pojišťovny. V domku bydlel mladý manželský pár, k tomu, co se stalo se ani jeden vyjádřit nechtěl. Včera, tedy den po výbuchu, k domu obehnanému páskou od policie přijelo několik hasičů.

Čtěte také

Jeden zajišťoval záznamy z kamer z okolních nemovitostí, další prozkoumávali dům pomocí dronu - dovnitř zatím nikdo nesmí. Stav nemovitosti teprve posoudí statik.

Kde vlastně mladá rodina momentálně bydlí? A jaké mají s domkem další plány?
Manželé jsou zatím u příbuzných, v domku, který stojí jen kousek od poničené nemovitosti. Pomoc jim nabídla i obec.

Manželé už zjišťovali na úřadu v nedalekém Novém Městě nad Metují, jestli v případě nařízené demolice mohou na stejném místě postavit nový dům, dokonce už sháněli projektanta kvůli případné nové výstavbě.

Spustit audio

Související