Modrá je dobrá! Průzkumníci sochaře Michala Gabriela obsadili Labe u hradeckého Tyršova mostu

28. červen 2024 08:36

Pavla Kindernayová oslovila uznávaného sochaře Michala Gabriela, jehož sochy zdobí mnohé galerijní sbírky i veřejná prostranství. Nově jsou jeho tři díla také instalována v Hradci Králové u Tyršova mostu přímo v řece Labi.

Pane profesore, vy jistě rád překvapujete. Protože vaše sochy jsou umístěny uprostřed vodního toku, což není úplně obvyklé. Průzkumníci, jaké je jejich poselství?
Ano, název těchto tří soch je Průzkumníci. Ovšem mým záměrem nebylo ukázat nějaké průzkumníky, ale v podstatě jsem tak nazval už hotové sochy, když je uviděl nainstalované v otevřeném prostoru, tedy v exteriéru. Jde v podstatě o takové prostorové kresby, které nemají mnoho detailů a jejich výraznost jim dává barevnost.

Vodní hladina je nádherný prostor pro instalaci soch. Máte úplně dokonalou rovinu, horizont a zajímavý odraz na hladině.
Michal Gabriel, sochař

Světle modrá krásně kontrastuje v otevřeném prostoru s okolím. Název této barvy je dopravní modrá. Což dokazuje to, že se používá například na dopravní tabule u silnic a dálnic. Proto dopravní modrá. Je takovým zvláštním způsobem silná a výrazná.

Sochy vzbuzují pozornost kolemjdoucích. Proč ale ta voda?
Vodní hladina je nádherný prostor pro instalaci soch. Protože máte úplně dokonalou rovinu na níž instalujete. A když máte větší vodní plochu, tak máte většinou i horizont, který v určité vzdálenosti onu sochu podtrhuje. A potom máte i zajímavý odraz ve vodní hladině, což se ale příliš netýká vody, která teče.

V Galerii moderního umění v Hradci králové je výstava sbírky Karla Tutsche, kde jsou k vidění také mé dvě nebo tři výrazné rané práce.
Michal Gabriel, sochař

Už jsem to jednou vyzkoušel, protože tyto sochy stály asi zhruba před třemi lety v Praze na Vltavě. A teď jsou tedy v Hradci Králové. Je to pro mne velká radost, jen doufám, že se nepotopí.

Čtěte také

Je to úplně něco jiného než vaši gepardi v Trutnově nebo kůň v Pardubicích. Říkám si, že se sochami zvířat si vás možná Východočeši spojují více.
Momentálně zvířata vystavuji také v Botanické zahradě v Praze, kde je možné spatřit celou smečku. A potom mám na Vyšehradě sousoší, které je složené z figur s rukama až na zem a pěti žraloků. Tuto instalaci jsem nazval Pastevci žraloků.

Do kdy budou v Hradci Králové vystaveni Průzkumníci?
Budou tam na Labi přes celé léto. Jen doufám, že tam vydrží, protože ten vodní tok je takové nevyzpytatelné prostředí. Jezero je třeba dobré, ale tekoucí voda je úplně jiný živel. Tak doufám, že sochy neodtečou.

Jinak bych ještě připomněl, že také přes celé léto je v Galerii moderního umění v Hradci Králové výstava s názvem JAK SBÍRAT UMĚNÍ: PŘÍBĚH KARLA TUTSCHE, kde jsou k vidění také mé dvě nebo tři výrazné rané práce. Takže i tam je možné se podívat na některé z mých soch. Pokud by, nedejbože, sochy Průzkumníků odplavaly nebo se potopily.

Václava Havla uctí Trutnov pamětní deskou v životní velikosti. Jejím autorem je sochař Michal Gabriel

Moc držíme palce, aby se nic takového nestalo. Moc děkuji za příjemný rozhovor.

Spustit audio

Související