Digitální sochařství jako nové dláto v rukou Michala Gabriela aneb Zrození Venuše v Hořicích!

12. červen 2019

V Galerii plastik v Hořicích se zrodila Venuše. Společně s dalšími vystavenými sochařskými díly se vynořila z dílny Michala Gabriela, českého sochaře, zakládajícího člena výtvarné skupiny Tvrdohlaví a profesora Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně.

S umělcem natáčela rozhovor redaktorka Vlaďka Wildová při přípravě hořické výstavy, která je do 16. června přehlídkou možností využití 3D technologií v sochařském oboru:

Hořičtí muzejníci přidali k výstavě v Galerii plastik i přednášku "Digitální sochařství jako nové dláto v rukou sochaře", kde promluvil jak Michal Gabriel, tak i jeho studenti ateliéru figurativního sochařství na FaVU VUT Brno.

Gabrielovy sochy v Hořicích

Součástí byla i praktická ukázka skenování lidské postavy pomocí ručního skeneru.

Michal Gabriel se v 80. letech minulého století stal jedním z nejvýraznějších tvůrců nového slohu - postmoderny. V jeho umění pozorovatele upoutá hlavně vyprávění příběhů, v jeho rukách se hlína, papír, dřevo a další materiály mění v citlivá a obsažná sdělení.

Setkání M. Gabriela v Hořicích

Bronzové plastiky koní z tvorby známého umělce Michala Gabriela můžete vidět například v Šabachově parku mezi ulicemi Kafkova a Wuchterlova v pražských Dejvicích, Masarykovo náměstí v Hradci Králové zase ozvlášťňuje jeho kašna, smečku Gabrielových gepardů určitě nepřehlédnete před divadlem v Trutnově.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.