Tajemný Azům a jeho učedníci vedli hořický dětský workshop za uměním i samostatnou tvorbou

11. srpen 2018 10:23

Letní ateliér pro mladé umělce od 6 do 12 let v podnětném prostředí Galerie plastik v Hořicích a okolí zprostředkoval dětem příběhy hořických soch a otevřel jim prostor k vlastní tvorbě.

Účastníci svébytného „příměstského tábora" poznávali sochařská tajemství podkrkonošského města, vytvářeli vlastní díla: sochu, malbu, grafiku nebo přírodní stavbu. Prohlédli si místa, která umělce inspirovala k tvorbě, seznámili se s pohádkovými bytostmi, mj. s legendárním Krakonošem od Ladislava Šalouna a objevovali brány do „jiných světů".

Roškopovští táborníci propadli kouzlu polodrahokamů, herci neodolali legendě o sv. Vavřinci

Tajemství  pecky

Roškopov 1+1 aneb jeden měsíc a jeden týden otevřeného prostoru 2018 v Roškopově u Staré Paky nabídl i letos oblíbený týden s kamenářskou dílnou pro začínající a pokročilé sběratele polodrahokamů. 

Zažili i dobrodružné letní putování do Lomu U sv. Josefa, kde právě tvořili umělci Hořického sochařského symposia 2018.

Dětem se věnoval profesionální tým pracovníků: vedoucí Galerie plastik Hořice Jana Cermanová, lektorka Jarmila Gregorová a učitel výtvarných kroužků Miloš Šolc.

Týdenní workshop jsme navštívili v den, kdy se mladí umělci nejdřív potkali s obrazem „Vlasta" od hořického rodáka, malíře Petra Maixnera, aby se pak ve Smetanových sadech zastavili u umělcovy sochy, kterou vytvořil sochař Václav Suchomel.

Před obrazem hořického rodáka, malíře Petra Maixnera

Jejich putování hořickým dnem, které stále ovlivňoval tajemný Azům a jeho učedníci, pak pokračoval ve Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořících.

V letním ateliéru tesali z ytongu, malovali v plenéru, zkoušeli suchou jehlu.

Jejich poznávání a snažení vyvrcholilo vernisáží ve foyer Galerie plastik v Hořicích.

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související