Školka v Nechanicích odmítá přijmout některé děti, které přitom podle zákona přijmout musí

13. červenec 2018 10:32

Školka v Nechanicích na Královéhradecku odmítla na příští školní rok přijmout některé děti, které podle zákona mají na přijetí nárok. Radnice coby zřizovatel navíc tento postup podporuje a chce ho případně bránit i u soudu.

Radnice argumentuje tím, že rodiče odmítnutých dětí z okolních obcí nejednali fér a potomky přihlásili k trvalému pobytu například k příbuzným účelově těsně před zápisem. A takové děti by podle města neměly mít v případě nedostatku kapacit přednost před těmi, které v Nechanicích opravdu bydlí.

Kladivo, rašple, pila a další nářadí. To jsou hračky dětí fyzikální mateřské školy ve Vrchlabí

Dítě a kladívko (ilustrační foto)

Jsou jim teprve čtyři roky a už se učí základům fyziky. A to pod vedením bývalého fyzikáře Jaroše Stříbrného, který nyní v mateřské škole Komenského ve Vrchlabí působí jako školní asistent. Děti díky vrchlabské automobilce mají dvě dílny plné nářadí, se kterým pracují. Účastní se také fyzikální olympiády, ze které si už přivezli tři poháry. Podívat se tam byla redaktorka Kateřina Kohoutová.

To, že děti mají ze zákona na přijetí nárok, nepopírá ani ředitelka školy a školky v jednom Hana Špatenková: „Jestli jsme jednali v souladu se zákonem, to si úplně jistá nejsem. Protože zákon praví umístit všechny děti, které jsou zapsané. Tady samozřejmě, když nastala tato situace, tak jsem ji řešila s panem starostou, s radou města a se zastupitelstvem. A primárně mi přijde, že bych měla respektovat zájem mého zřizovatele."

A podpora ze strany města je jednoznačná, starostovi Jiřímu Pecharovi z Volby pro budoucnost se účelové jednání některých rodičů nelíbí: „Teď se mi to hodí, tak přihlásím potomka ve dvou či třech letech k babičce, tetičce a budu zvýhodněn. Po přijetí je potom v září zase odhlásím. Takže obec z nich podle zákona o rozpočtovém určení daní jednak nedostává peníze, ale zejména nám vadí to, že slušní lidé, kteří žijí v Nechanicích, v místních částech, tak se vlastně nedostanou na úkor takto řeknu vychytralých rodin."

Tužky, škola, kreslení

Radnice mimochodem na tohle jednání rodičů zmíněných dětí z okolních obcí přišla víceméně náhodou - u zápisu totiž dítě uvede adresu trvalého pobytu a nikdo obvykle nezkoumá, jak dlouho a proč je na ní hlášeno.

Tady se ale objevil důvod situaci zkoumat, vysvětluje starosta Jiří Pechar: „Maminky dětí z okolních obcí se tím chlubily na sociálních sítích. Tím jsme byly na tuto situaci upozorněni. Dozvěděli jsme se to zase od maminek dětí, které tady mají rodiny od narození, bydlí tu, celá rodina je u nás přihlíšena."

Školka v Nechanicích má kapacitu necelých šedesát míst, která obsadí a ještě se možná až na třináct dětí nedostane. Rodiče některých z nich chystají odvolání, o kterém bude nakonec rozhodovat krajský úřad.

dítě, psaní, kreslení

Ten se podle Dana Lechmana z tiskového oddělení s podobnou situací zatím nesetkal, nicméně bude muset postupovat podle zákona: „V současné chvíli nemáme žádné oficální odvolání. Pakliže nějaké odvolání přijde, náš odbor školství jej bude řešit a nějaké doporučení řediteli dané školy dá."

Kraj tedy pravděpodobně nařídi ředitelce školy, aby rozhodnutí o nepřijetí zrušila. V takovém případě ale bude město Nechanice stát dál za ředitelkou a školkou jako takovou a hodlá se bránit i soudně.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související