Rescue camp v Nízké Srbské na Broumovsku nabízí dětem něco navíc. Učí je zachraňovat životy

20. červenec 2018 10:41

Je to letní dětský tábor na první pohled jako každý jiný - stany s podsadami, děti, vedoucí a čtrnáctidenní program. Jenže už pohled druhý ukáže, že rescue camp v Nízké Srbské je úplně jiný. A děti z něj odjíždějí nabité nejen zážitky, ale i znalostmi, které třeba zrovna vám jednou zachrání život.

Děti si jezdí obvykle na tábor odpočinout a pobavit se. První hasičsko - záchranný stanový tábor v České republice Rescue camp v Nízké Srbské na Broumovsku nabízí ale ještě i něco navíc - vaši potomci se z něj pravděpodobně vrátí nabiti vědomostmi, které mohou jednou zachraňovat životy.

Do prostor hasičské zbrojnice v Nízké Srbské přicházíme ve schvíli, kdy je na programu teorie. Jakub Šimek právě vysvětluje, co dělat, když motorkář narazí do stromu: „Co s tou hlavou, sundávat přilbu nebo nesundávat? On tam leží, vy k němu přijdete, oslovíte ho, ale on na vás nereaguje. Tak pojďme hlasovat, kdo by nesundával přilbu?"

Devět hlasů bylo pro sundání helmy zraněnému, tři hlasující by ji nechali na hlavě.

Podle hlavního velitele kempu Jaroslava Čmelíka se děti učí nejen to, jak pomáhat při dopravních nehodách. Kemp spolupracuje také s hasiči i s vodními záchranáři: „Sáhnou si na všechno. Máme pět jednotek a ve druhém týdnu každá jednotka slouží 24 hodin. Každá ta jednotka je ještě rozdělena do tří až pěti výjezdových skupinek po dvou až třech dětech. Oni jsou vysílačkou vyzváni k výjezdu, vyběhnou na cestu, kde na ně čeká sanitka a jedou v uvozovkách k reálné nehodě."

Rescue camp v Nízké Srbské na Broumovsku učí děti zachraňovat životy

Slova jako jednotka, sloužit, nebo výjezdová skupina zdánlivě k letnímu táboru moc nepatří. Ale tady jsou na místě.

Kemp totiž velmi reálně simuluje všechny možné situace. Popisuje Jaroslav Čmelík: „Když jedou třeba k dopravní nehodě, tak tam je opravdu havarované auto, přijedou hasiči. K nehodě vyjede celý oddíl, 10 až 12 dětí. Oni si řeknou, hasiči jim hydraulikou rozstříhají auto jak potřebují, pomůžou jim osoby vyprostit, protože děti by samozřejmě ty lidi samy nevytáhly. Ošetří je, naloží do sanitky. Takže to je téměř reálné."

Děti takový akční tábor rozhodně baví

Sourozenci, třináctiletý Michael a šestnáctiletá Lucie, jsou na Rescue campu už po několikáté. A už s nimi nehnou ani krvavá zranění. „Už ne, Akorát, když jsme měli amputaci, tak to bylo takové drsnější. Ale v pohodě."

Rescue camp v Nízké Srbské na Broumovsku učí děti zachraňovat životy

Rescue camp školí děti od 11 do 18 let už poosmé. S nápadem přišel podle Jaroslava Čmelíka právě Jakub Šimek.

Jenže ten si tyto zásluhy tak úplně nepřipisuje: „K této myšlence jsme byli přivedeni už přes spolužáky na vysoké škole. Pak jsme nad tím mávli rukou a říkali jsme, že něco takového je nereálné. Ale pak se ta myšlenka zase sešla, potkal jsem se s Jardou Čmelíkem, kterému jsem se zmínil, co nás napadlo. Společně jsme se toho chytili a vytvořili jsme tento tábor."

Rescue camp v Nízké Srbské na Broumovsku učí děti zachraňovat životy

Že takové kempy mají smysl ukazují situace z reálného života, kdy se děti už v několika případech setkaly s tím, že musely pomoci. A věděly si rady.

Mimochodem zpátky k motorkáři a jeho nárazu do stromu. Sundat helmu nebo ne? Devět dětí by ji sundalo a tři ne. A co vy?

„Děvět lidí by tomu zraněnému přilbu sundalo. Těchto devět lidí by toho člověka zachránilo," ukončil dohady Jakub Šimek a vysvětlil, že zajištění dýchání je důležitější, než třeba zhoršení následků případného zranění páteře.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související