Pokud se bojíte poslat své děti na tábor kvůli případnému ohrožení zdraví, pak se bojíte zbytečně

9. červenec 2018 10:28

Aspoň v tomhle smyslu vyznívají výsledky kontrol, které každý rok podniká Krajská hygienická stanice v Královéhradeckém kraji. Zkontrolovat stihne nadpoloviční většinu ohlášených táborů a výsledky naznačují, že rizika na táborech jsou minimální. Na jedné kontrole jsme byli s mikrofonem i my. 

Se začátkem léta a startem prvních turnusů letních dětských táborů se do terénu znovu vydaly hlídky z Krajské hygienické stanice. I když kontroloři v loňském roce udělili v kraji jedinou blokovou pokutu za způsob skladování potravin, v pozornosti nepolevují. Předem neohlášená kontrola z krajské hygienické stanice dorazila tentokrát na tábor u Nemojova.

Kdo by čekal, že kontrolorky rukou v bílé rukavici přejedou přes kuchyňskou linku, zběžně prohlédnou záchod a tím to skončí, ten by se spletl. Kuchyní to sice začínalo, ale ani zdaleka nekončilo.

Kontroly na letních dětských táborech

Administrativa a platné průkazy, expirace léků v lékárně, třídění a likvidace odpadů, marodka a oddělená toaleta pro nemocné, podmínky pro sprchování včetně toho, jestli pod sprchou nezůstává stát voda - jen výčet kontrolovaných věcí by zabral snad pět minut.

Na letní tábory vyrazí v Královéhradeckém kraji o prázdninách 15 000 dětí. Hygienici mají napilno

Dětský tábor Frančíkovna u Hořehled nedaleko Spáleného Poříčí

Přes 15 tisíc dětí bude v Královéhradeckém kraji trávit prázdniny na některém z letních táborů. Těch hygienici na začátku týdne registrovali celkem 180 a tak v průběhu prázdnin vyráží prakticky každý den na pravidelné kontroly. Na jednu z nich vyrazil spolu s pracovníky Krajské hygienické správy i náš reportér Václav Pilný.

Vedoucí tábora v Nemojově Lenka Mikešová ale nebrala zhruba hodinovou návštěvu hygieniků jako nutné zlo: „Ta nařízená jsou dost smysluplná. Je prostě zapotřebí je dodržovat, abychom zamezili nějakým problémům. Tím, že my tohle tábořiště už máme několik let, tak si myslím, že už jsme ty věci dost vychytali. Docela nás potom i chválí, že to máme vše dobře připravené. Snažíme se reagovat na připomínky a vždy to během roku opravíme."

Hanu Rösslovou z Krajské hygienické stanice to nepřekvapilo - přístup provozovatelů nebo vedoucích táborů ke kontrolám je v poslední době hodně vstřícný: „Řekla bych, že v našem kraji jsou pořadatelé zotavovacích akcí opravdu zvyklí na to, že chodíme na kontroly. Loni jsme provedli víc než 150 kontrol a v tomto trendu chceme i v letošním roce pokračovat. Spolupráce s organizátory táborů a krajskou hygienickou stanicí je na dobré úrovni."

Kontroly na letních dětských táborech

Hygienici mají podle kontrolního plánu ministerstva zdravotnictví zkontrolovat minimálně 30 procent ohlášených táborů, za léto stihnou ale obvykle zhruba dvojnásobek.

„Tábory vybíráme podle toho, kde zhodnotíme větší riziko. Stanové tábory kontrolujeme prakticky pravidelně každý rok. Pakliže to jsou zotavovací akce, které jsou pořádány v rekreakčním zařízení, tak tam potom třeba jednou za dva roky," popsala Hana Rösslová.

Kontrola v Nemojově se zaměřila i na nejmenší detaily - třeba na to, jestli děti nemají ve stanech své věci na zemi.

Sekera je zatnutá, táborový den pokračuje bodováním úklidu ve stanech

A i když se poznámky v bloku hygieniků množily, šlo nakonec jen o podklady pro protokol, který musí kontroloři dodatečně vypracovat a provozovateli zaslat.

„Kontrola tohoto skautského tábora proběhla dobře. Tento tábor uspěl," uzavřela Hana Rösslová.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související