Dítě nechce odjet na tábor, co teď? Jak jej správně motivovat? A kdy je ten správný věk?

6. červen 2017

Radioporadna: Mgr. Lenka Půlpánová, Nomia Hradec Králové. Dítě nechce odjet na tábor, co teď? Jak dítě správně namotivovat, aby nemělo pocit, že ho na tábor chceme pouze odložit? Kdy je ten správný věk na letní tábir? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Uvažujete o prázdninovém pobytu svého dítěte na letním táboře? Je jasné, že výběr toho správného je tím prvním - a vlastně nejdůležitějším - krokem.

1. Pokud možno objektivně posuďte, zda je právě pro Vaše dítě táborový pobyt vhodnou součástí prázdninových aktivit. Ne každé dítě zvládne stesk po rodičích a jedno či dvoutýdenní pobyt bez nich. A poslat na tábor dítě, které s tím nesouhlasí, může být jedno z nejhorších rozhodnutí.

2. Nechte své dítě spolurozhodovat o tom, který tábor je pro něj nejlepší - s pocitem, že si tábor vybralo samo, se na něj bude určitě těšit víc. Zejména věnujte pozornost volbě typu ubytování (stany, chatky, budova), programu tábora, jeho historii a důvěryhodnosti pořádající organizace.

Dětský tábor v Radešově na Šumavě

3. Při výběru tábora se nespoléhejte pouze na informace z inzerátů a internetových stránek - ideální jsou reference od vašich známých či kamarádů dítěte.

4. Snažte se o táboře získat co nejvíce informací. Pokud je nenabízí internetové stránky, neváhejte kontaktovat přímo organizátora. I ze způsobu jeho odpovědí si můžete udělat představu o serióznosti jeho přístupu.

5. Při prohlížení webových stránek tábora neopomíjejte fotogalerie z předchozích let - o atmosféře, programu i vybavení tábora mohou napovědět opravdu hodně.

6. V případě přetrvávajících pochybností doporučujeme kontaktovat pracoviště Krajské hygienické stanice v místě konání tábora - její pracovníci vám mohou sdělit své poznatky o dosavadním provozu daného tábora.

Dětský tábor Frančíkovna u Hořehled nedaleko Spáleného Poříčí

A nakonec: DESETKRÁT ANO!
Je z přihlášky jasně patrné, kdo tábor pořádá (včetně IČO a DIČ)? Nahlásil organizátor konání tábora krajské hygienické stanici? Může vám prokázat svou praxi a zkušenosti s organizováním dětské rekreace? Odpovídá na vaše dotazy včas a zasvěceně? Má organizátor uzavřeno pojištění odpovědnosti? Má jasno v nejdůležitějších otázkách bezpečnosti táborového pobytu? Může vám garantovat, že tábor nebude zrušen (např. kvůli nedostatku dětí)? Vyžaduje po vás zdravotní potvrzení dítěte a prohlášení bezinfekčnosti? Splňuje tábor všechny další náležitosti, dané vyhláškou? Jsou jasně stanovené smluvní podmínky pobytu (včetně storno poplatků)?

Můžete u vámi vybraného tábora na všech deset výše uvedených otázek odpovědět ANO? Pak je velká pravděpodobnost, že jste zvolili dobře, a chvíle, strávené na táboře, budou pro vaše dítě patřit mezi nejpříjemnější vzpomínky na letní prázdniny.

Spustit audio