Opravuje se vodojem u Horního Přímu. Stavba je klíčová pro dodávky vody na západ od Hradce Králové

29. červen 2024 08:22

Nedaleko Horního Přímu na Královéhradecku začala oprava vodojemu za více než 130 miliónů. Desítky tisíc obyvatel západní části okresu Hradec Králové a další domácnosti v okresech Jičín, Kolín, Trutnov nebo Nymburk budou mít po dokončení větší jistotu, že jim po otočení kohoutkem poteče pitná voda tak, jak jsou zvyklí. Současná kapacita vodojemu se čtyřnásobně zvětší.

„Je to velice klíčová stavba, zejména pro západní část našeho regionu. To je Novobydžovsko a Chlumecko, které se v rámci a díky vodárenské soustavy dál a dál rozvíjejí. Takže jsou připraveny k napojení další obce a lokality. Což samozřejmě také zvyšuje nároky na dodávky pitné vody,“ popisuje ředitel Královéhradecké provozní Tomáš Hosa, proč je vodojem a investice do něj tak důležitá.

Čtěte také

Prvním problémem byla kapacita. „Už jsme museli být velice opatrní. Jako provozovatel jsme si přáli zvýšení akumulace a zvláště v letním období, kdy je teplo a lidé si napouštějí bazény a zalévají zahrady, tak jsme se dostávali nikoliv do krizových, ale do obtížnějších situací. Museli jsme hodně přemýšlet o tom, jak zásobovat západní oblast regionu vodou.

A pak je tu problém druhý - technický stav. Kdyby se stávající vodojem z roku 1997 nechal ve stávajícím podobě, dřív nebo později by dodávky vody selhaly. Hradecké Vodovody a kanalizace postupně do vodovodní sítě investují a právě tento vodojem za víc než 130 miliónů korun je součástí plánovaných investic v součtu za zhruba miliardu.

Kdyby k ní nedošlo, mohly by nastat problémy, říká ředitel společnosti Jiří Šolc. „Hrozilo by to, že v případě nějaké zásadní havárie na západní části vodárenské soustavy, což je Novobydžovsko a Chlumecko, by mohlo dojít k omezení dodávek pitné vody. Protože zásoba v tomto vodojemu stačila řádově na hodiny provozu v případě zásadnějšího úniku.

Čtěte také

Dosud měl vodojem kapacitu 1000 metrů krychlových, po dokončení v prosinci roku 2025 to bude čtyřikrát tolik. Práce budou o to složitější, že během nich musí vodojem fungovat dál. Teď vzniknou dvě nové komory a až budou v provozu, může dojít k opravám dosavadní části.

Úplně odstavit vodojem nešlo, vysvětluje Jiří Šolc. „Záloha tohoto místa není. Je samozřejmě určitá provozní možnost čerpat vodu mimo vodojem, to ale samozřejmě vždy znamená jisté omezení pro spotřebitele. V tlaku vody, někdy v její kvalitě, protože vznikají zákaly při různých pohybech vody v potrubí. Takže pro nás je tento vodojem naprosto klíčový.

Odběratelé vody v dalších měsících pravděpodobně žádný rozdíl nepoznají, provozovatelům a dodavatelům se ale po dokončení vodojemu výrazně uleví, riziko výpadků dodávek pitné vody bude výrazně menší.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související