Začíná platit nový stavební zákon. Měl by především zjednodušit stavební řízení a propojit úřady

1. červenec 2024 07:40

Od pondělí 1. července platí nový stavební zákon. Měl by zjednodušit administrativu a mimo jiné také propojit různé úřady tak, aby žadatel nemusel vyřizovat tolik administrativy. Jenže zatím to vypadá, že se přinejmenším v začátcích bude zavádění novinek potýkat s problémy. Třeba ani obce často neví, co a jak. 

„Chceme mít ještě stavební povolení dané podle starého stavebního zákona, protože si nejsme jistí, tak to má nyní nově být právně, když to řeknu zcela otevřeně.“ Nezávislý starosta Stračova na Královéhradecku Luděk Homoláč přiznal bez okolků, že si ne všichni představitelé obcí vědí s novým stavebním zákonem rady. Aby byla situace ještě složitější, všechno se nechává na poslední chvíli.

Čtěte také

Takhle nešťastný byl v úterý - tedy čtyři pracovní dny předtím, než by úřad měl podle nového zákona začít fungovat - nezávislý starosta Nechanic Jiří Pechar. „Včera jsme měli mít novou výpočetní techniku, o kterou jsme žádali. Měla být z dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj, ale nebyly ty stroje dovezeny. A nevíme nic.

Ve stejný den - tedy v úterý - se byli zástupci nechanického stavebního úřadu proškolit na hejtmanství, ani oni moc času na vyladění všech detailů mít nebudou. A to tím spíš, že v Nechanicích je stejně jako na řadě dalších míst kraje na stavebních úřadech personální podstav.

„Samozřejmě, že pak je to pro žadatele problém v tom, že nedodržujeme zákonné termíny. Máme podstav, nedaří se nám to personálně doplnit, i když pravidelně dvakrát až třikrát ročně vypisujeme výběrové řízení, říká nezávislý starosta Nechanic Jiří Pechar.

Čtěte také

A lepší to nejspíš v dohledné době nebude, doplňuje Jiří Pechar. „Dříve to mohl být kdokoliv, dnes musí mít ten člověk právnické nebo stavební vzdělání. Takže tím se případný okruh uchazečů velmi zužuje. A řeknu, že i nastavené finanční odměňování ve státní správě také asi úplně lidi neláká.

Město Hradec Králové sice zřídilo v souvislosti s novým stavebním zákonem tři nová pracovní místa, ale ani magistrátu se nepodařilo taty pozice obsadit.

Ani úředníky v Hradci Králové nečeká klidný konec školního roku, říká mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková. „Největší nápor by mohl být právě v posledním červnovém týdnu. Možné komplikace se očekávají do poloviny července v souvislosti s předáváním spisů z okolních stavebních úřadů.

Čtěte také

Prosíme, s dotazy netelefonujte, vzkazují prostřednictvím tiskové mluvčí úředníci. „Kolegové místy narážejí na své limity. Není možné se současně věnovat zpracování agendy, osobním návštěvám a vyřizovat takto vysoké množství telefonních dotazů.

Nepřipravenost nového stavebního zákona dlouhodobě kritizuje i bývalý starosta Chlumec nad Cidlinou a někdejší místopředseda Svazu měst a obcí Miroslav Uchytil z KDU-ČSL. „Dlouhodobě jsme upozorňovali na to, že není dovybavení stavebních úřadů potřebným softwarem. A ani nejsou proškoleni lidé. Neustále se z ministerstva ozývalo, nebojte se, to bude. Najednou to tady máme před sebou a situace se nezlepšila.

Nový stavební zákon začíná platit od 1. července, podle toho současného budou úředníci vyřizovat všechna podání, která budou mít svá jednací čísla přidělena do konce června.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související