Psí útulky na Trutnovsku a Jičínsku jsou přeplněné. O čtyřnohé kamarády ale není zájem. Proč?

2. červenec 2024 07:44

„Plno, nemáme už volnou kapacitu." Takový je aktuální vzkaz ze zvířecích útulků na Trutnovsku a Novopacku. Nová zvířata už nezvládají přijímat. Navíc o psy není teď mezi lidmi zájem a tak v útulcích zůstávají dlouhé měsíce. Jak péči o zvířata zvládají pracovníci útulků a jejich pomocníci? 

Vedoucí novopackého útulku Aneta Prokůpková zjišťuje aktuální počet psů. Za poslední dva měsíce se tady nakupilo nezvyklé množství čtyřnohých klientů. Jenže tu zůstávají, zájem ze strany potencionálních nových majitelů je minimální. „Když nějací zájemci jsou, tak mají nějaké specifické požadavky. A my máme nyní spíše psy s problémovým chováním, nebo mají nějaká svá specifika, která by ti lidé nebyli schopni zvládnout.“

Čtěte také

Najdete tady německého ovčáka, staršího jezevčíka nebo roztomilého voříška neurčitého věku. Jenže když už se nějaký zájemce ozve, chce většinou jen štěně. „Telefony na štěňata drnčí pořád. Ale o psy s nějakou minulostí, byť jsou přátelští k lidem, ale třeba problémoví na ostatní zvířata, o ty zájem není.

Plná kapacita přináší pro vedoucí a její pomocnici v útulku samozřejmě víc práce v administrativně, ale hlavně té fyzické. Péče o tolik zvířat je i časově náročnější. „Jsme tady zpravidla déle a nárok na tu péči je samozřejmě větší. Plus ten problém, když se odchytí pes nebo se mají přijímat nějaká zvířata, tak je prostě nemáme kam dát.

Plno hlásí také útulek v Trutnově

Čtěte také

„Odebírali jsme s krajskou veterinární správou pejsky a než se to všechno právně vyřeší, tak zvířata musí být zde, ukazuje vedoucí Lucie Semeráková jedince, kteří tu musí zatím zůstat.

Navíc jedna z fen porodila mláďata. „Takže máme pět nových přírůstků. Prozatím ještě nejsou k adopci ani k vidění, dodává Lucie Semeráková.

V psích útulcích doufají, že zájem o zvířata by mohl přijít během letní prázdninách. Aby se jejich kapacita trochu uvolnila.

Spustit audio

Související