Kvalitní granule začínají být v trutnovském útulku pro psy vzácností. Chybí totiž dárci a sponzoři

17. listopad 2022 08:47

Ve vybraných prodejnách se zvířecími potřebami v Trutnově se objevily velké klece s vánočními stromečky a ozdobami. Stojí u nich cedule s obrázky psů a koček. Kvalitní granule totiž začínají být v trutnovském útulku pro psy nedostatečným artiklem. Přitom jejich spotřeba s blížící se zimou a chladnějším počasím stoupá. Zásoby rychle ubývají. 

Ve vybraných prodejnách se zvířecími potřebami proto v Trutnově začala sbírka a přispět může kdokoli.

Čtěte také

Lucie Semeráková v trutnovském útulku pro psy právě otevřela sklad. Jsme uvnitř a jak vidíme, tak zásob tady opravdu mnoho není. „Předchozí roky před Vánocemi tento sklad býval většinou úplně plný. A teď, jak vidíte, je tady jen pár zbytků granulí. To nám vystačí tak na tři týdny.“

A co potom? „Pak budeme muset granule dokoupit, pokud nějaké nedostaneme darem. Posledních asi 10 let jsme za granule nemuseli vůbec nic utrácet, protože jsme žili z darů.

Granulí tady vidím různé druhy, ale ne každé jsou kvalitní. Například tento pytel granulí je velice kvalitní a opravdu dává psům to, co potřebují. Naopak zase tento pytel granulí je nekvalitní a psům to nedá vůbec nic.

V tuto chvíli jsme se přesunuli do, dá se říct, psí kuchyně. Pracovnice útulku Helena tu zrovna chystá příděl pro jednotlivé psy. Spotřeba žrádla s nastupující zimou a chladnějším počasím roste. „Zkrmíme asi patnáctikilogramový pytel denně. Plus dvě až tři kila doplňkových krmení pro malé psy a štíhlejší plemena.

Čtěte také

Teď jsem se z útulku přemístila do prodejny se zvířecími potřebami. Vedle mne stojí vedoucí prodejny Katarína Brožová. A jsme u jakési klece. „Ta je určena na odkládání dárečků pro psí útulek. Když lidé nakoupí, tak se to sem odkládá, aby ostatní viděli, jak jsou lidé štědří. Hodně to pomáhá, protože další lidé potom podarují také.

Jaký tady očekávají zájem? „Věříme, že lidé budou dál štědří i při našich současných cenách, dodává Katarína Brožová.

Sbírka pro psí útulek v jednotlivých prodejnách se zvířecími potřebami v Trutnově potrvá až do konce letošního roku.

Spustit audio

Související