Tisíce korun měsíčně platí některé obce na Trutnovsku za odchycené toulavé psy

4. září 2017

A starosti nekončí jen tím, že radnice sáhne do pokladny. O psa se totiž musí postarat. To znamená odchytit ho a pokud možno zjistit majitele. Pokud se to podaří, je všechno v pořádku. Pokud ne, nastávají obcím krušné a také drahé chvíle. A vzhledem k čerstvému zrušení psince ve Vítězné budou dost možná brzy chybět pro tato zvířata i volná místa.

Najít majitele - to je první, o co se každá obec pokouší. Třeba v Trutnově se to daří docela často a takový majitel zatoulaného pejska ještě za jeho odchyt zaplatí.

I tak se ale ve městě ročně najdou desítky psů, kteří nikomu nechybí - a radnici to stojí dost peněz, říká mluvčí města Michaela Dědková: „Náklady na městský útulek bez mezd jsou zhruba 400 tisíc korun. Ovšem útulek má i své příjmy, které se pohybují zhruba ve výši 200 tisíc korun."

Dva kotce - a oba plné - mají třeba v nedalekém Pilníkově

I pro Pilníkov by existovala možnost odvézt psa do útulku třeba do zmíněného Trutnova, ale tam by město muselo platit kolem tří tisíc korun měsíčně za každého psa.

To je podle starosty Miroslava Klapky z Vize pro Pilníkov moc: „Tak jsme se rozhodli, že si postavíme svůj psinec. Máme tam dvě místa. Tam jsme psa umístili. A bohužel se nám nedaří jej někomu věnovat. Tak ho tam máme již dva roky a samozřejmě jsou s tím spojeny náklady. Člověk jej musí krmit. Ale není to jen o tom krmení. Naštěstí tu máme pracovníky na veřejně prospěšné práce. Takže se o něj starají o víkendu a venčí jej."

Čtěte také

Svazek obcí Horní Labe se pokusil spojit členské obce a města a založit pro tyto účely jeden útulek.

Jak říká koordinátor Aleš Vaníček, neúspěšně - ze sedmnácti starostů byli pro asi čtyři: „Jsou problémy jednak s tím, že jsou to stálé náklady, které by bylo zapotřebí hradit. Problém by byl i s místem, kam ty záchytné kotce umístit. Protože nějakých odlehlých lokalit, kde by si nikdo nestěžoval, je málo."

Útulek pro zatoulané, opuštěné a týrané psi

Právě stížnost místního obyvatele stála za zrušením podobného zařízení ve Vítězné na Trutnovsku. Tamního starostu Petra Hrubého z Liberálně ekologické strany to hodně mrzelo: „Jsme jako jedna z mála obcí, v rámci Společenství obcí Podkrkonoší vůbec jediná, která měla funkční záchytné kotce pro psy. Bohužel občan, který bydlí na cestě od psích útulků, svou zarputilou vášní pro to, že se mu ten útulek prostě nelíbí, dosáhl toho, že jsme museli opravdu po 15 letech provozu tyto záchytné kotce zrušit."

Vítězná teď přijde o příjmy a naopak bude muset platit

Další obce přišly o jednu z možností, kam odchyceného psa umístit. A co by se stalo, kdyby teď třeba v Pilníkově chytili psa dalšího, když mají kotce plné? Odpověď starosty Miroslava Klapky mluví za všechno: „Nevím, prostě nevím."

Počet psů přitom podle statistik roste, říká Miroslav Klapka. A s tím prý roste i riziko, že pes prostě přestane někoho bavit a skončí na ulici.

autor: lcz
Spustit audio