V psím útulku v Nové Pace přibývají nejen psi, ale i kočky. Zásoby krmení a dalších potřeb se tenčí

14. říjen 2023 07:54

Narůstající počet opuštěných koček a psů, tenčící se zásoby krmení a před blížící se zimou také nedostatek přikrývek. To je současný obrázek psího útulku v Nové Pace. Pracovnice zařízení shání před zimou potřebné věci, kde se dá. Obrátily se proto také na veřejnost. Kolik lidí se už do pomoci zapojilo? Podrobnosti zjišťovala Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Podle vedoucí psího útulku v Nové Pace Anety Prokůpkové je zájem veřejnosti překvapil. Lidé už totiž přinesli konzervy i takzvané kapsičky, a to jak pro psy, tak i pro kočky. I spoustu různých hraček. Co ale teď v útulku nejvíc postrádají, tak to jsou deky, přikrývky a podestýlky. Měla jsem možnost nakouknout do skladu a je pravda, že tam těchto věcí opravdu moc není.

Problém je totiž v tom, že tady v útulku není kde deky prát a sušit. Takže jejich spotřeba je přes zimu pochopitelně velká. Proto zde uvítají třeba staré povlečení či ručníky, ale nejlepší jsou samozřejmě měkké a hřejivé deky.

Čtěte také

Kvůli nedostatku peněz hledaly pracovnice útulku pomoc také u zřizovatele, tedy města. Uspěly?
Ano, uspěly. Město Nová Paka žádost o mimořádnou dotaci okamžitě vyhovělo a uvolnilo 50 tisíc korun. Tyto prostředky musí útulku vystačit do konce letošního roku. Problém je v tom, že stoupají náklady, ať už to jsou ceny energií i potravin, také větší spotřeba jídla, protože zde přibývá psů a koček. A jsou to také peníze za léky.

Pracovnice útulku se snaží získat finanční prostředky také. Nechaly udělat krásné kalendáře, vyrobily různé předměty s motivy zvířat v útulku. Ty nyní nabízí zájemcům, kteří si je mohou zakoupit a výtěžek skončí právě na kontě zvířecího útulku.

Čtěte také

Proč teď v útulku výrazně přibývá koček?
Podle Anety Prokůpkové je problém v tom, že kočky se opravdu rychle rozmnožují. Navíc díky tomu, že bylo velmi teplé září, tak koťat je hodně. Lidé volají, že je někde našli, ozývají se také jedinci z okolních i odlehlejších obcí. Jenže prostory a možnosti zdejšího útulku nejsou nafukovací.

Starost o všechna zvířata, včetně kastrace a léků, je ale opravdu značná. Ovšem samozřejmě i finančně nákladná. Navíc oproti psům, o kočky nemají lidé příliš velký zájem, takže mnoho koček zde v útulku zůstává.

Spustit audio

Související