Vloupání na východě Čech v létě přibývá. Jak zlodějům neusnadnit práci?

4. červenec 2024 10:24

V Česku podle policejních statistik v letních měsících mírně stoupá počet vloupání do bytů, rodinných domů a taky na jejich zahrady. Policie proto doporučuje lidem, kteří se v létě chystají na dovolenou, aby dohled nad svým obydlím dočasně svěřili například příbuzným. Opatrní by měli být i při sdílení informací na sociálních sítích. Konkrétně v obci Čeperka na Pardubicku mají v poslední době místní obyvatelé s podobnými trestnými činy vlastní zkušenost.

V Čeperce vzbudil velký rozruch případ vloupání do dvou rodinným domů o druhém červnovém víkendu. Cílem zlodějů se staly nemovitosti stojící u pole na okraji nové zástavby, jen pár stovek metrů od dálnice. Majitelé v tu chvíli nebyli doma, jednu z rodin tak zpráva o vloupání zastihla u moře a celou dovolenou jim prý zkazila.

Cennosti mimo domov

Podle vyjádření poškozených lupiči vylomili zahradní branku a přes vypáčené francouzské dveře na terase vnikli do domu, uvnitř zpřeházeli, co se dalo a odcizili hlavně cennosti, zlato, šperky a hotovost. Předběžně vyčíslená škoda je asi 300 tisíc korun. Případ teď vyšetřuje policie.

Čtěte také

Obec hned po činu informovala občany, zdrcená majitelka po návratu z dovolené na nic nečekala a investovala do bezpečnostních opatření. Její dům hlídají chytrá pohybová čidla na dálku propojená s mobilním telefonem.

Podle pardubické policie by si dovolenkáři měli zároveň dávat pozor na majetek a cennosti i mimo domov, třeba přímo v rekreačních areálech. Například zloděje nedávno nezastavila ani přítomnost spících lidí v chatce a ve stanu v kempu u Holic. Pachatelé v noci návštěvníkům odcizili hotovost a oblečení. Policie vyčíslila škodu na 18 tisíc korun.                 

Případy vloupání do domů a chatek řeší v době letních prázdnin i policisté v Královéhradeckém kraji. Z dlouhodbých statistik ale vyplývá, že od konce jara až do srpna, evidují vždy policisté takových případů více. Týká se to hlavně vloupání do bytů a rodinných domů. Naopak na podzim a v zimě rostou počty vloupání do rekreačních objektů, jako jsou chaty nebo chalupy.

Foto na sítě až po dovolené

Selfie dovolená

Pokud se tedy teď někdo chystá na delší dobu z bytu nebo z domu odjet třeba na dovolenou, měl by si podle policie ideálně zařídit hlídání. To znamená požádat někoho, aby přišel třeba jen zalít květiny nebo vybrat poštovní schránku a při té příležitosti i zkontroloval, zda je doma všechno v pořádku. Pozor by si lidé měli dát taky na veřejné sdílení fotek z dovolené na sociálních sítích. Právě to totiž může zloděje motivovat k tomu, aby na nic nečekali.

Co se týká rodinných domů, tam radí policie nenechávat venku nářadí nebo třeba žebříky, které můžou zlodějům usnadnit přístupovou cestu. Dál taky nenechávat v domě otevřená větrací okénka, i to může být cesta, jak se dostat dovnitř. Stejně tak preventisté varují před ponecháním větších obnosů peněz v hotovosti nebo třeba šperků. Lepší variantou je po dobu nepřítomnosti uschovat takové věci třeba v bance nebo u důvěryhodných lidí.

Spustit audio

Související