Plánujete novou studnu? Neváhejte a ušetříte. Za stavební povolení zaplatíte od léta násobně víc

27. květen 2024 08:21

Žádost o stavební povolení na novou studnu bude od prázdnin mnohonásobně dražší. Místo dosavadních 300 korun zaplatí žadatelé deset tisíc korun. Zájem o vyřízení na poslední chvíli, tedy stále ještě za tři sta korun, přitom zatím neroste. Blížící se výrazný nárůst ceny zatím ale fronty žadatelů na úřadech nezpůsobil. 

Čtěte také

„Ne, zatím jsme nezaznamenali žádný nárůst počtu podání žádostí o stavební povolení na studny,“ popisuje aktuální situaci na radnici v Novém Bydžově Milena Žáková z městského úřadu.

Možná i proto, že lidé zatím o výrazném nárůstu cen příliš nevědí, žadatelé bývají podle oslovených úředníků často překvapeni. Jen mírný nárůst žádostí evidují na magistrátu v Hradci Králové.

„Za poslední období je znát mírný nárůst počtu podání žádostí o povolení nové studny. Obdobně je to také u podání žádostí o povolení ostatních záměrů. To může být způsobeno buď obavou stavebníků ze stavebního řízení dle nového stavebního zákona nebo i navýšením správních poplatků, říká mluvčí města Kateřina Rohlíčková.

Pokud máte v plánu novou studnu, neváhejte a ušetříte

Pořád ještě se povolení dá stihnout, například v Novém Bydžově určitě. „Záleží na tom, jestli je kompletně podaná žádost a záleží také samozřejmě na tom, jaký počet podání je před konkrétním žadatelem. Ale do měsíce bychom to měli stihnout, říká Milena Žáková.

Čtěte také

Situace se ale může úřad od úřadu lišit, třeba magistrát v Hradci Králové počítá se zpracováním žádostí zhruba za dva měsíce, ve zvlášť složitých případech to může trvat i měsíce tři. Za poslední měsíce tam připadá na jednoho referenta zhruba pět žádostí měsíčně, studny ale nejsou jejich jedinou agendou.

Změna ceny nebude od začátku prázdnin jedinou novinkou, říká Kateřina Rohlíčková. „Povolování studní, včetně odběru podzemní vody, spadá do kompetence vodoprávního úřadu. od července to bude tak, že odběr vody bude povolovat stále odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství, a stavba studny bude podléhat povolení stavebního úřadu. Pro začátek však bude výkon stavebního úřadu u zmíněných záležitostí dočasně zajišťovat také právě oddělení vodního hospodářství.

Úředníci na úřadech budou připraveni žadatelům pomoci a nejasnosti vysvětlit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související