Sucho ovlivňuje nejen množství vody v našich studnách, ale také její kvalitu

19. květen 2018 10:35

Pokud i v dalších letech vydrží suché počasí, může se velmi brzy stát, že v některých studnách dojde voda nebo že se z nezávadné změní na vodu nevhodnou ke konzumaci. A některé oblasti Královéhradeckého kraje by tyhle změny mohly pocítit dřív, než jiné. 

Že je vody nedostatek je jasné už třeba při pohledu na řeky, jejichž hladiny jsou níž, než bývaly ještě před lety.

Hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Alexandr Zajcev situaci popsal jako špatnou: „Statisticky podle pozorovacích objektů ČHMÚ jsme už vlastně hluboko pod normálním stavem. Když to vezmeme skutečně podle těch statistických hodnot, tak jsme už skutečně v současnosti na stavech sucha až extrémního sucha."

Sucho...

Problémy nemusí být v celém kraji rovnoměrně - v některých oblastech je sucho znát víc a dřív.

Alexandr Zajcev se znovu dívá do statistik: „Nejvíc se to projevilo v okrese Rychnov nad Kněžnou. Když to vztáhneme na to území, tak je to od toku Dědiny, obě dvě Orlice, jak Tichá, tak Divoká. Pokud tam má někdo mělčí studnu, tak ten to nejspíš pocítil už teď."

Trochu lépe na tom je sever Královéhradeckého kraje, podle pozorovacích objektů má zatím nejlepší hodnoty Broumovský výběžek nebo podhůří Krkonoš či Orlických hor. Sucho neznamená jen to, že máme ve studni méně vody na zalévání, ale i to, že voda sice nutně nemusí, ale může být méně kvalitní.

„Menší průtok znamená menší ředitelnost nevhodných chemických látek. Tím pádem kvalita těch povrchových vod bude nižší," říká Alexandr Zajcev.

vodovodní kohoutek, voda z kohoutku, dřez, kuchyně

Mimochodem nedávno nabídly Středočeské vodárny testování majitelům studní zdarma. Dorazila víc než stovka vzorků, všechny parametry splnilo jen 12 procent z nich. A není důvod myslet si, že v Královéhradeckém kraji je situace výrazně lepší.

Kůrovci vyhovuje sucho. Co může výrazně pomoci v boji s tímto škůdcem? Zase počasí. Ale deštivé

00989147.jpeg

Současné suché počasí znamená velké starosti pro majitele lesů. Smrkové porosty totiž ve velkém napadá kůrovec. Situace se na jednotlivých místech republiky liší, v Královéhradeckém kraji, a konkrétně v okolí Náchoda, je ale podle části odborníků téměř kritická.

Výhledově se může dokonce stát, že méně kvalitní bude i voda z vrtů, zatím to ale nehrozí.

Ředitel Vodohospodářské společnosti v Jičíně Richard Smutný potvrdil, že vodu, kterou společnost dodává do vodovodní sítě v regionu, důkladně testují: „To nám říká zákon o provozování vodovodů a kanalizací. Podle objemu, který proteče vodovodem, tak se řídí i četnost, kdy se musí odebírat vzorky. A veškeré výsledky my potom zveřejňujeme na našem webu, kdy si tam náš zákazník zadá lokalitu a tam mu to nabídne všechny výsledky testování vody."

A stejně na tom jsou i další dodavatelé vody v kraji. Pokud tedy máte vodu lidově řečeno „městskou" z kohoutku, nemusíte se o její kvalitu bát. V případě vlastní studny doporučují hygienici pravidelné a v době sucha ještě častější testování.

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související