Experti varují před suchem, obavy mají hlavně zemědělci

30. květen 2011

Některé oblasti v republice zřejmě v létě čeká velké sucho. Ukazuje na to nízká hladina spodních vod a také rychlý nástup teplého počasí v jarních měsících.

Déšť uplynulých dní situaci trochu zlepšil, ale pokud výrazně nezaprší, v létě to může znamenat problémy. Například na východě Čech vodohospodáři ještě před víkendem evidovali několik míst, kde říčkami protékal jen zlomek normálního stavu vody.

„Srážky byly v některých krajích na úrovni asi 50 procent dlouhodobého průměru, ale celkově pro Českou republiku byly tak na třech čtvrtinách dlouhodobých normálů,“ potvrdil Stanislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Víkendové srážky stav vylepšily, z dlouhodobého pohledu ale 40 milimetrů, které spadly například v Hradci Králové v posledních dnech, situaci výrazně nezlepší. I na doplnění hladin podzemní vody by bylo potřeba deštivých dní o něco víc.

„Pokud bude srážkový režim podprůměrný, což vzhledem k předpovědím, že by nás v červnu měly čekat velmi vysoké teploty, tak se můžeme během června dočkat na více profilech dosažení kritické hodnoty sucha,“ domnívá se Václav Jirásek z Povodí Labe.

S napětím sledují vývoj počasí zemědělci. Uškodit jim mohou intenzivní bouřky s prudkými lijáky, ale i dlouhodobé sucho. Podle meteorologů se dají výraznější srážky čekat v noci z úterý na středu, kdy bude Česko přecházet další fronta.

autoři: ima , par
Spustit audio