Kvůli suchu vrtají hradecké městské lesy nové studny u hájoven

29. září 2015

Kvůli tropickému a hlavně suchému létu musí královéhradecké městské lesy vrtat nové nebo prohlubovat stávající studny v okolí hájoven. Až doteď byly závislé na starých kopaných studnách. Právě ty ale v srpnu vyschly. Ty nové tak budou vrtané a díky tomu o dost hlubší.

"Teď se dělá čerpací zkouška. Takže teprve zjišťujeme jak ta hladina bude klesat a případně potom stoupat", Tomáš Velínský ze specializované firmy, která právě teď vrtá v hradeckých městských lesích studny, kontroluje jeden z vrtů.

"Tady jsou kopané studny, které jsou už víceméně suché. Není tady nic co bychom neočekávali", dodává Tomáš Velínský.

Čtěte také

Letos v létě má firma zhruba o 30 procent víc zakázek než jindy.

"Převážně to je z rodinných domů. Zahrádky, ty jsou limitované, technika se tam nedostává. Ti jsou odkázáni na nějaké jiné technologie jak se dostat k vodě", doplňuje Tomáš Velínský.

A to je případ i hájoven v hradeckých městských lesích, říká ředitel společnosti Milan Zerzán: "Klesla voda tak, že ty hájovny byly závislé na těch kopaných studnách. Byla to voda kvalitní, ale bohužel v dnešní době sucha, což se může opakovat každý rok, jsme se rozhodli, že pro zajištění kvalitní vody použijeme nové studny. Možnosti už jsou dnes jiné než dřív".

studna, studánka

Celkem se tak nových vrtaných studní zatím dočká 5 hájoven.

"Začali jsme hájovnou Marokánka tady u písníku. To byl nejvyšší vrt, celkem 56 metrů a to stálo celkem 250 000 Kč. Tato studna byla nejdražší. Ty mělčí studny stojí řádově 20 až 25 000 plus vyřízení veškerých povolení", dodává Milan Zerzán.

Na ostatních hájovnách by tak měly studny dohromady stát zhruba 100 tisíc korun.

autor: ova
Spustit audio