Jak je v Hradci Králové chráněna pitná voda? Nejen to zjistíme ve vodojemu na Novém Hradci Králové

28. květen 2015

V pražských Dejvicích lidem ani dnes neteče pitná voda. Vodohospodáři teď aktuálně pracují na zaslepení přípojky, která vodu znečistila. Kdy bude jedna z největších poruch v hlavním městě za poslední roky úplně opravena, zatím není jasné. Reportér Ondřej Vaňura zjišťoval, jestli se může podobná havárie stát v Hradci Králové a zajímalo jej také to, jak je pitná voda v krajském městě chráněná. Vydal se proto přímo na Nový Hradec, k jedné z dominant města - k věžovému vodojemu, který je vysoký 38 metrů.

Věžový vodojem na Novém Hradci Králové má kapacitu přes 300 kubíků vody a zásobuje v podstatě jen Nový Hradec Králové.

Zbytek krajského města pokrývají zásobníky v zemi, které jsou v blízkosti věže, kousek od hradecké hvězdárny. Zásobníky v zemi obsahují zpravidla zhruba 20 000 metrů krychlových vody.

Poruše podobné té v pražských Dejvicích nikdy nejde úplně zabránit

Vše ale závisí na prevenci, potrubí je proto v Hradci Králové pravidelně kontrolováno. Pod přísným drobnohledem je také kvalita pitné vody, která se kontroluje téměř dvacetkrát za týden.

Čtěte také

Voda v Hradci Králové je sice tvrdší, ale právě díky tomu je riziko, že se stane podobná věc jako v Praze, minimální. Hradecká voda je totiž mikrobiologicky čistá.

Výhodou hradeckého potrubí je také to, že má jen jeden tlakový systém a je poměrně mladé - z 60. let minulého století.

Možnost vystoupat na ochoz věžového vodojemu na Novém Hradci Králové se veřejnosti nenaskytne každý den. Podívejte se tam s námi!

Věžový vodojem na Novém Hradci Králové

Postavili jej v letech 1936 - 1937 stavitelé bratři Václav a František Capouškovi. Výška stavby od paty po horní zasklenou část je 38,5 m. Vnější průměr nádrže měří 11 m, tentýž průměr spodního tubusu 7,4 m. Na ochoz vede 138 schodů. Úplně nahoru, kam je však již přístup omezený, dalších 82 schodů. V součtu tedy 220 schodů.

Do věžového vodojemu o objemu 320 kubíků se čerpá voda ze sousedních podzemních zásobníků majících celkovou kapacitu 48.500 kubíků vody. Ty nebývají zcela naplněné, obvykle zadržují okolo 20.000 m3 vody. Jen pro názornost, je to množství, které vystačí Hradci Králové a blízkému okolí na jeden a půl dne.

Věžový vodojem na Novém Hradci Králové. Z ochozu vodojemu se většina nabízí krásný pohled na město na soutoku Labe s Orlicí a okolí.

U ochozu vodojemu se většina nabízí krásný pohled na město na soutoku Labe s Orlicí a okolí. Vidět je celé město, Nový Hradec Králové, Kluky, Roudnička a Hradecké lesy. Za dobré viditelnosti je možnost dohlédnout až na Krkonoše, Jizerské hory, Ještěd, Orlické hory, Jeseníky, Železné hody a do Polabí.

autor: ova
Spustit audio