Za pomoci jeřábu finišuje nejrozsáhlejší oprava zříceniny hradu Vízmburk za posledních 40 let

12. říjen 2020 08:45

Obnova hradu Vízmburk na Trutnovsku se blíží ke konci. Řemeslníci na ní pracují od jara letošního roku a jde o nejrozsáhlejší opravy za posledních 40 let. Hrad bude mít nové zastřešení, změny se dotkly sklepů i vnějšího pláště zříceniny a připravuje se i vyhlídka na věži.

S místopředsedou sdružení Pro Vízmburk Jaroslavem Balcarem stojíme v předhradí. Je tady obrovský jeřáb.
„Jeřáb je 35 metrů vysoký a má dosah 42 metrů. Právě takové monstrum jsme tu potřebovali, aby bylo možné z jednoho místa všechny ocelové konstrukce postavit."

Čtěte také

Obcházíme jeřáb a jdeme se podívat do areálu hradu, co je zde všechno nového.

Ocitli jsme se na hradním nádvoří. Zde stojí už od 80. let minulého století lešení.

A to konečně brzy po tolika letech zmizí.
„Zatím tu je lešení ještě proto, abychom na něm mohli pracovat. Ale myslím si, že za nějaké tři týdny už tady stát nebude."

Hrad Vízmburk má nově vyklizené sklepy

„Všechny tři sklepy jsou takřka vyčištěny. Na rohovém sklepu je nová klenba, celý sklep byl propadlý. Takže to je takový unikát."

Jdeme se tam podívat.
„Když do tohoto prostoru vejdeme, tak vidíte, že je vše nově vyspárováno, aby byla zajištěna stabilita sklepů. Postupně tento jižní sklep vybíráme. Ale co je nejzajímavější, tak je náš jihovýchodní sklep. Tady je nově zaklenuto a archeolog tu vykopává části suti, kdy by bylo možné nalézt ještě nějaké archeologické nálezy. Co nevidět jeho práce skončí a budeme mít hotovo."

Čtěte také

Vrháme památný pohled nahoru na střechu, protože ta už brzy také zmizí a bude tu stát úplně nová.

„Tato střecha je tu od roku 1991. Už se moc těšíme, až tady nebude. Protože už je v ní spousta děr a tato rekonstrukce přišla doslova za pět minut dvanáct," dodává Jaroslav Balcar.

Pokud půjde vše podle plánu, nová střecha by měla být nad hradem Vízmburkem zhruba v polovině letošního listopadu.

Vízmburk
je zřícenina hradu nacházející se v katastru obce Havlovice v Královéhradeckém kraji. Od roku 1964 je chráněna jako kulturní památka. Zřícenina je majetkem České republiky a její správu zajišťuje Národní památkový ústav.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související