Odhadem 400 tun kamene už prošlo rukama řemeslníků při obnově hradu Vízmburk na Trutnovsku

4. srpen 2020 09:33

Pokračuje oprava zříceniny hradu Vízmburk v Havlovicích na Trutnovsku. Po obnově sklepů a obvodových zdí bude na řadě nové zastřešení a vybudování vyhlídky. Podle správy hradu práce pokračují podle plánu, návštěvníci by obnovenou památku mohli vidět už v příštím roce. 

Martina Baudyše, správce hradu Vízmburk, se ptáme, zda se můžeme jít podívat až nahoru. A přišli jsme kam?
„Teď se nacházíme nad nejmenším sklepením na hradě. Jsme ve druhém patře a máme zde i výhledy do rohového sklepení, které bylo nejvíce propadlé. Tam teď prochází rekonstrukcí klenby."

Pokračuje obnova hradu Vízmburk. Řemeslníci odkryli sklepy a zpevňují obvodové zdi

Když jsme byli na Vízmburku naposledy, tak ještě nebyl nahoru možný přístup.
„Ano, ale opravy se pomalu, ovšem jistě, chýlí ke konci. Je to ta nejpostiženější část tady na hradě."

Jsou tady k vidění i další místa. Například sklepy

„Na hradě jsou dohromady tři sklepení, které byly nepřístupné. Musely se hlavně staticky zabezpečit vchody, protože tam byla kompletně vypadlá klenba."

Čtěte také

Kam se půjdeme podívat dál? Kde práce ještě pokročily a jsou viditelné?
„Ve východním hradním paláci se zrovna betonují patky, které budou držet už stálou střechu. A potom se budeme moci podívat do takzvané první kuchyně, kde bude potom na věži i vyhlídka z hradu."

„My zachováváme pracovní postupy stejné jako ve středověku," říká Ivan Nyklíček.
„Používá se hodně vápenná malta, jako dříve. Napodobujeme styl našich předků. Když si obejdeme hrad, tak to vše uvidíte. Tohle vše se dozdívalo. A docela by mne zajímalo, jestli někdo eviduje, kolik tun kamene už tady na Vízmburku prošlo rukama dělníků."

Vízmburk
je zřícenina hradu nacházející se v katastru obce Havlovice v Královéhradeckém kraji. Od roku 1964 je chráněna jako kulturní památka. Zřícenina je majetkem České republiky a její správu zajišťuje Národní památkový ústav.

„V celém projektu by mělo být nového kamene 180 kubických metrů. Takže to může být řekněme nějakých 400 tun kamene. Ale s tím, že tak zhruba polovina z toho se používá původní kámen," vysvětluje Martin Baudyš.

Čtěte také

A hned ještě doplňuje.
„Tady vidíme pozůstatky staré kuchyně. Zde budou stát ony mohutné sloupy, které budou držet naši stálou střechu. Tato klenba, to byl vlastně vstup do původní kuchyně ze 13. století. Kuchyně se nacházely většinou na vnějšku vnitřního hradu, protože se obyvatelé báli otevřeného ohně. Tady opravdu nebyla ani okna, byla to zastavěná malá kuchyňka. Určená jen pro potřeby hradního pána."

Hrad Vízmburk je pro návštěvníky přístupný pouze ve chvílích, kdy zde nepracují řemeslníci. To znamená ve všední dny po 16. hodině a o víkendech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související