Vízmburk zdobí po několika desítkách let nová střecha. Celý hrad tím získal úplně jinou dimenzi

29. listopad 2020 08:50

Zřícenina hradu Vízmburk na Trutnovsku je pod střechou. A nejen to, stavební práce spojené se zakonzervováním zdí a obnovením části hradu, jsou také téměř hotové. K dokončení rozsáhlé obnovy tak zbývají už jen dílčí záležitosti. Podrobnosti na místě zjišťovala reportérka Jana Házová.

Čtěte také

Místopředseda sdružení Pro Vízmburk Jaroslav Balcar nás vede do odlehlejších částí hradu.
„Všechno lešení, které tady bylo a zahraňovalo v pohybu v těchto místnostech, tak už je pryč. Máme tady zasypané a upravené kovové konstrukce, na nichž ještě někde stojí bednění a krovy. celý hrad tím vlastně dostává úplně jinou dimenzi."

Na stavbu dohlíží Jiří Mach. Co bylo největším oříškem při obnově hradu?
„Určitě největším oříškem byly sklepy. Protože tam jsme vůbec nevěděli, jak jsou na to klenby. Když jsme odkryli stávající podpěry, tak to místy začalo pracovat. Takže to bylo asi nejtěžší, ale zvládli jsme to. A potom také rozměření patek pro nosnou střešní konstrukci. To bylo také složité, protože hrad není pravidelný geometrický tvar. Ale poprali jsme se s tím myslím dobře."

Stoupáme po žebříku na vyhlídku

Vystoupali jsme na věž, kde pravděpodobně zatím nikdy nebyl žádný k návštěvníků Vízmburka.
„Jsme ve věži ve výšce, která bude i pro návštěvníky připravena. Turisté se budou moci podívat do nádvoří, naproti je honosná místnost na jižním hradním paláci, kde jsou dnes zakryté zdobené hlavice kleneb z červeného pískovce. Vrátili jsme je sem po zhruba 30 letech. Pro návštěvníky to bude velice zajímavé."

Čtěte také

„Není z této strany vidět portál, ostění vstupu do sklepa. Ten je tam také znovu usazen po dlouhé době."

Díváme se dolů na nádvoří do centrální části hradu. A když se otočíme, tak spatříme hlubokou jámu.
„To je úplně nový pohled do věže, která tady stojí už 700 let. Ale návštěvníci dosud neměli nikdy možnost se do věže podívat. Byla zasypána až do výšky sedmi metrů. Vše je vyčištěno a vybráno," dodává Jaroslav Balcar.

Všechny stavební práce na Vízmburku u Havlovic na Trutnovsku by měly být dokončeny do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související