Segedínské žebírko. Skvělá pochoutka dušená spolu se zelím pomaličku v hrnci nádherně doměkka
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 200 g kysaného zelí
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml bílého vína
- mletý černý pepř
- 1 cibule
- drcený kmín
- česnek
- 2 lžíce sádla
- mletá sladká paprika
- sůl
Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A segedínské žebírko je skvělým skloubením obojího - nedá moc práce, takže jej zvládnete udělat i přes týden, a přitom ním neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Postup:
Vepřové kotlety omyjeme a osušíme. Osolíme je, opepříme, posypeme kmínem a potřeme oloupaným a utřeným česnekem.
V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm kotlety z obou stran. Pak je vyjmeme a uchováme v teple. Na výpeku osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přimícháme mletou papriku a zalijeme vínem a 250 ml vody.
Kysané zelí vymačkáme a překrájíme. Přidáme ho do hrnce spolu s opečenými kotletami a dusíme doměkka. Před koncem vaření vmícháme smetanu a ještě krátce povaříme. Hotové kotlety podáváme např. s bramborami.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová pečeně na jogurtu. Pusťte do své kuchyně „nový svěží vítr“ a určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu.
-
Vepřová panenka s gratinovanými bramborami. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu.
-
Vepřová játra ve vinné omáčce. Jídlo neopakovatelné chuti oceníte vždy, když se vám ocitne na talíři
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka