Segedínské žebírko. Skvělá pochoutka dušená spolu se zelím pomaličku v hrnci nádherně doměkka

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Ingredience
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 200 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml bílého vína
  • mletý černý pepř
  • 1 cibule
  • drcený kmín
  • česnek
  • 2 lžíce sádla
  • mletá sladká paprika
  • sůl

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

A segedínské žebírko je skvělým skloubením obojího - nedá moc práce, takže jej zvládnete udělat i přes týden, a přitom ním neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Postup:
Vepřové kotlety omyjeme a osušíme. Osolíme je, opepříme, posypeme kmínem a potřeme oloupaným a utřeným česnekem.
V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm kotlety z obou stran. Pak je vyjmeme a uchováme v teple. Na výpeku osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přimícháme mletou papriku a zalijeme vínem a 250 ml vody.
Kysané zelí vymačkáme a překrájíme. Přidáme ho do hrnce spolu s opečenými kotletami a dusíme doměkka. Před koncem vaření vmícháme smetanu a ještě krátce povaříme. Hotové kotlety podáváme např. s bramborami.


Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka