Vepřová pečeně na jogurtu. Pusťte do své kuchyně „nový svěží vítr“ a určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.
- 1 kg vepřové krkovice
- 100 g cibule
- 120 ml jogurtu
- česnek
- petrželová nať
- rozmarýn
- tymián
- šalvěj
- celerová nať
- sůl
- pepř
- kmín
Zatímco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně. Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině.
Zkuste s námi vepřovou pečeni na jogurtu. Určitě nebudete litovat.
Nemusíte se v receptu držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.
Postup:
Vepřovou krkovičku nakrájíme na plátky které pečlivě osolíme a opepříme. Bylinky nasekáme, přidáme prolisovaný česnek a sůl a vše dobře utřeme.
Každý kousek krkovičky opatrně nařízneme a do zářezu vložíme tuto směs.
Cibuli nakrájíme na stejnoměrné kousky, vložíme do pekáčku, posypeme ji drceným kmínem a zalijeme jogurtem.
Vše dobře promícháme a navrch rozložíme připravené kousky masa.
Pečeme zvolna přikryté v troubě rozehřáté na 130°C. Na konci pečení teplotu zvýšíme a dopečeme.
Nakonec před podáváním pokrm posypeme nasekanými čerstvými bylinkami a podáme s rýží nebo opečenými bramborami a přelijeme jogurtovým výpekem.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová panenka se žampiony v listovém kabátku. Kvalitní a šťavnaté maso se musí připravit s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu.
-
Vepřová pečeně se zeleninou, lehčí varianta vepřové pečínky. Zkuste, určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit i jako kotletu, ať už s kostí či bez.
-
Kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou. Část světové populace nejí vepřové. A tak zbude víc pro nás
Vepřová kotleta je chuťově výborné, relativně levné maso. Zatímco k večeři hledáme inspiraci v receptech, které jsou nejrychlejší, u víkendového oběda si rádi pochutnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.