Rady zkušeného zahradníka Františka Hlubockého ohledně přípravy zahrady před odjezdem na dovolenou

10. červenec 2023

Zahradní rádce František Hlubocký je hostem naší dnešní radioporadny. Jezdíte vůbec na dovolenou? Může si vzít zahradník volno?

František Hlubocký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vždy se s tím nějak laboruje, aby se chvilka našla. Mně stačí české hory, teď to budou Rychleby, já to tam znám, studené potoky, krásný chlad, od lesa jde vlhký vzduch.
Opustím na chvíli zahradu, která je ale zabezpečena. Protože to máme domluveno. V sobotu ráno, než vyjedu, zaleju pořádně a v úterý tam přijde dcera. A zase zaleje, co bude třeba.

Musíme si popovídat, myslím si, že i rostlinám to dělá dobře. Přijdu mezi ně a usměju se na ně a ony se zase usmějí na mě.
František Hlubocký, zahradník

Hlídání zahrady, to je možná ideální možnost.

Čtěte také

To je ideální. Ale dá se ledasco zařídit. Speciálně volná půda se dá zabezpečit tím, že pořádně zalejeme rostliny. Už zjara se na to musí připravovat, když zaléváme, sotva se rostliny zakoření a začnou růst, zaléváme třeba napřed jednou za dva dny, potom třeba za tři i za čtyři, ale důkladně. Aby rostlina stála ve vodě, voda se prosákne hezky až dolů a rostlina si vytvoří dlouhé kořeny do hlubších vrstev země a tam si vodu najde sama.

Správný zahradník si prý musí umět s rostlinami také povídat.
Musíme si poradit, popovídat, ale myslím si, že i těm rostlinám to dělá dobře. Přijdete mezi ně a usmějete se na ně a ony se zase usmějí na vás.

Vraťme se ale k tomu zalévání. Pokud nemáme nikoho, kdo by nám pomohl, existují určitě nějaké zavlažovací systémy.

Čtěte také

Jsou, ale není to levná záležitost. Tak také na nějaký čas to jde. Venkovní plochy, ty se dělají dobře, nastýlá se nebo-li mulčuje. To značí, že třeba po výsadbě překryjeme plochy mulčovací kůrou, ale stačí úplně jednoduše posečená tráva. Ale jsou to spíše okrasné záhony, pod zeleninu to nejde.

Ale pod zeleninu můžeme nastýlat právě posekanou trávu. Dát tam tři až čtyři centimetry posečené trávy a vlhkost se vám tam udrží. Nebo existují různé mulčovací textilie. Dokonce už se teď dělá, ta je úplně ideální pod jahody, černá a navrchu je bílá. Ta černá nepropouští ty páry a navrchu je čistě bílá, která ještě odráží sluneční paprsky, aby se zem nepřehřívala.

František Hlubocký a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou zahradní radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související