I rostliny mohou v létě trpět úpalem nebo úžehem. Posekanou trávu nevyhazujte, nastelte ji na záhony

17. srpen 2022

Zahradní rádce František Hlubocký hovoří v naší radioporadně na téma: co nás čeká na zahradě v srpnu, prořezávání angreštů a rybízů, výsadba nových sazenic jahodníku.

František Hlubocký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Panuje horké a velmi suché počasí, jak ovlivňuje naši zahrádku?
I rostliny mohou trpět úpalem nebo úžehem. Značí to přebytek slunce nebo přehřátí zeminy či substrátu. Takže pokud je nějaká tmavší zemina a mezi rostlinami je hodně místa, tak doporučuji určitě nastýlání. Kdo pěstuje třeba zeleninu, tak posekanou trávu v žádném případě od sekačky nevyhazujte. Nastelte ji pěkně mezi rajčata nebo celer, to je jedno, kde to jen jde.

Jakmile poškodíme rostlině kořeny, tak většinou veškerá léčba spočívá v tom, že ji odneseme na kompost a budeme muset sázet novou.
František Hlubocký, zahradní rádce

Protože tráva jednak stíní zem, že na ni nepřijde tolik slunce, a také zadržuje vláhu. Jak rostlinu hezky zalijeme, tak voda prosákne dolů, ale pak se tak snadno nevypaří. A každá kapka je dobrá.

A důležitá je prý dokonce i barva truhlíků, ve kterých máme květiny.

Čtěte také

Určitě. Protože úpal, to je přehřátí. A je to stejné jako u lidí, úplně totéž. Takže třeba hnědé truhlíky jsou hezké, pokud máme hnědé rámy oken, ale pro rostliny je to značně nepraktické, protože se přehřívají. Je dobré třeba dát před truhlík mřížku z dřevěných latěk, která ho stíní. A pokud nemáme tohle stínění, tak je nejlépe používat nádoby bílé, aby odrážely světlo.

V tom hnědém truhlíků je rázem třeba 60 stupňů ne-li víc, když je otočený na jih, a tím se prostě spálí kořeny. Rostlina pak začne buď kroutit listy, zasychat nebo i vadnout, potom tam zase lijeme zbytečně moc vody, protože je ještě zapaří a odejdou kořeny. Jakmile poškodíme rostlině kořeny, tak většinou veškerá léčba spočívá v tom, že ji odneseme na kompost a budeme muset sázet novou.

Celou zahradní radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související