Zahradníci se musí vždy domluvit na počasí se svatým Petrem, usmívá se zahradní rádce Hlubocký

29. duben 2022

Zkušený zahradní rádce František Hlubocký byl hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Hradci Králové. Je tu květen, vše rozkvétá, příroda je snad ve svém nejkrásnějším období v roce. Co vše musíme udělat na svých zahrádkách, jak pečovat o naše kytičky? 

Přivezl jste nám z Pardubic do Hradce krásný jarní den.
Inu dělám, co můžu. Však také zahradníci si musí se svatým Petrem, tam nahoře, trošičku vždy porovnat názor na počasí.

Karafiát je takový dělník mezi květinami. Když si ho dáte do vody, občas zaříznete a dáte čistou vodu, tak běžně vydrží 14 dní i víc.
František Hlubocký, zahradní rádce

Ani dnes jste nepřišel bez květiny, tentokrát jsou to krásné karafiáty. Ty si můžeme dát do zahrádky nebo do květináče. Možná teď je právě ideální čas na jejich sázení?

Čtěte také

Začínají se už kupovat takto rozkvetlé, mají krásnou vůni. Zahradnici nezaháleli a vymysleli různé odrůdy karafiátů. Takže je vyšlechtěna taková tržní odrůda pro balkony a zahrádky, tento nízký karafiát. On má takovou milou vlastnost, že zůstává nízký, pakliže celé léto jen odštipujeme odkvetlé květy, tak pořád kvete. Když ho občas přihnojíme, tak je větší.

A odvděčí se vám vůní, karafiáty mají také nádhernou barevnost květu. A musím říct, že jim už lidé naštěstí odpustili, že to byla jediná kytka v dřívějších socialistických dobách. Je spousta nových, všelijak žíhaných a vybarvených druhů, tedy potěší vás nejen v zahrádce nebo na balkoně, ale i řezané.

Rudé karafiáty

Drobnokvětý řezaný karafiát, možná to bude znít teď trochu směšně, ale já řeknu, že to je takový dělník mezi květinami. Protože když si ho dáte do vody, speciálně ten drobný, občas ho zaříznete a dáte mu čistou vodu, tak bez žádného trápení, běžně vydrží 14 dní i víc. Je to snad květina, která vydrží nejdéle doma na stole.

Čtěte také

Když dáme tento karafiát do země nebo do květináče, vydrží třeba i další rok nebo je to jednoletka?

Mnohdy i v té volné zemi, když se ukryje, vydrží, ale někdy ne. Jemu by snad nevadila trocha mrazu, ale vadí mu střídání mokra a sněhu, takže spíš vyhnije. V truhlíku nebo květináči, když ho stihneme dát jen někam trochu stranou, na stinné místo, třeba na severní okno, kde moc neprší, tak většinou vydrží i přímo v tom květináči.

Takže to stojí za pokus, je tam spousta druhů, některé vydrží déle, třeba 2 až 3 roky. Ovšem některé si odslouží jen to svoje léto. Ale jejich vůně je vážně úžasná.

František Hlubocký hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Hradci Králové

Celý jarní rozhovor Lady Klokočníkové se zahradním rádcem Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související