Psycho-modulační látka kratom má svá rizika, ale alkohol je nebezpečnější, říká adiktolog Čalovka

15. červen 2023

Co je to vlastně kratom a jaké jsou jeho účinky? Rozemleté listy ze stromů z jihovýchodní Asie se u nás prodávají jako suvenýr. Nekontroluje se složení, kvalita, dokonce ani dostupnost dětem. Koupit si ho může opravdu kdokoliv. Závislost přitom vzniká rychle a odvykání je stejně obtížné jako u heroinu.

Závislých na kratomu v ordinacích adiktologů přibývá. O užívání, účincích a záludnostech, zkrátka o tom, jak své zdraví chránit, si povídáme s Ondřejem Čalovkou, psychoterapeutem a adiktologem.

Jak moc je kratom nebezpečný?
Nebezpečný je asi pro lidi, kteří mají nějaké dispozice k závislostem nebo jsou nějak ohroženi závislostním chováním. Může být ale nebezpečný i vůči těm, co žádné potíže s užíváním návykových látek nemají a začnou s ním experimentovat. Začnou ho užívat pravidelněji a časem se u nich může závislost rozvinout. Takže určitá míra nebezpečí tam je a není radno ho podceňovat.

Nikdo neví, jaké je u něj riziko. Ale když užíváte návykové látky, tak je to vždy s rizikem, že dříve nebo později k závislosti dojít může.
Ondřej Čalovka, psychoterapeut a adiktolog

Indiáni kdysi dostali od bílého muže ohnivou vodu a mělo to fatální účinky. Teď se k nám dostává kratom. Může to být něco podobného?
Nemyslím si, že by kratom měl ohrožovat českou populaci tak, jak ohrožoval alkohol populaci indiánů v Severní Americe. Obecně alkohol škodí mnohem více než kratom, je mnohem nebezpečnější v mnoha ohledech, ale samozřejmě kratom svá rizika má. A proto by se s ním mělo zacházet velmi opatrně.

Čtěte také

Užívání kratomu ovlivňuje náš duševní i fyzický stav?
Kratom je psycho-modulační látka, to znamená, že nějakým způsobem ovlivňuje naše prožívání a případně následně chování. V nižších dávkách do 5 gramů působí stimulačně, tedy člověka trošku nakopne, dodá mu pocit energie a možná i větší sociability, sebevědomější komunikaci a podobně.

Ale v dávkách od 5 do 15 gramů už může působit sedativně, tlumivě. Uživatelé jsou zkrátka pod vlivem opiátů, což může být lehká euforie, útlum i zpomalení a podobně.

Četla jsem, že kratom je sedmnáctkrát účinnější než morfium. Všechny drog lidé asi vyhledávají pro jejich pozitiva, ovšem nevidí rizika a možnost závislosti.
Ano, je potřeba s tím zacházet opatrně. Kratom umí opravdu navodit stimulační účinky, kvůli kterým ho lidé užívají. Vysokoškolským studentům pomáhá třeba s učením a podobně. A v těch vyšších dávkách naopak umí tlumit bolest, takže u lidí, který mají nějaké chronický bolesti, a začnou kratom užívat pravidelněji, se to může rozvinout v závislost.

Čtěte také

Jak dlouho účinky po požití kratomu trvají? Jak dlouho se udrží v krvi?
V tom menším množství, do 5 gramů, vydrží účinek v organismu zhruba hodinu a půl. Ve vyšších množstvích od 5 gramů výšě už to může být několik hodin, například až pět hodin.

O kratomu se diskutuje čím dál hlasitěji, jestli ho nechat jako povolenou látku nebo jej zakázat. Vy jste adiktolog, sledujete, že se plní ordinace?
Neřekl bych, že se plní ordinace, ty máme primárně plné uživatelů alkoholu. Ale už se začínají v ordinacích objevovat první uživatelé, který mají potíže se závislostí na kratomu. Už to není nic neobvyklého.

Jak se do Evropy tato látka dostala?
Kratom pochází z jihovýchodní Asie. Tam se pěstuje v deštných pralesích, pak se dováží sem a prodává se jako sběratelský předmět. Je zatím tedy volně dostupný a funguje to na tržní bázi, to znamená, kde je poptávka, tak tam je i nabídka.

Když se snažíte o vysazení, objeví se podobné odvykací stavy jako při závislosti na opiátech. Křeče, bolesti hlavy, nevolnost.
Ondřej Čalovka, psychoterapeut a adiktolog

Kratomaty jsou u nás povolené, údajně 6 procent dospělých už má zkušenost s kratomem. V jakém stavu k vám lidé chodí? Jak vypadá člověk, když se stane závislým na kratomu?
Když se dostanou k nám, tak už u nich nějaká rozvinutá fyzická závislost na kratomu je. Ve chvíli, kdy se snaží o vysazení, tak se objeví první odvykací stavy, které jsou hodně podobné odvykacím stavům na opiátech. Typické jsou křeče, bolesti hlavy, nevolnosti, někdy třeba i zvracení, depresivní stavy.

A tohle všechno pomine ve chvíli, kdy znovu návykovou látku užijí. Když si znovu dají kratom, tak se jim najednou uleví, ale tak se dostávají do bludného kolotoče. Je mi mizerně, musím si dát kratom, když to vyprchá, zase je mi mizerně a musím si ho znovu vzít.

Jak dlouho odvykání na kratomu trvá?

Čtěte také

Detoxifikaci na kratomu lze udělat jako pobytovou, na detoxifikační jednotce v nemocnici, případně ambulantně ve spolupráci s psychiatrem. Mělo by stačit 14 dní pod lékařským dohledem s farmakologickou podporou, případně společně s psychoterapií nebo adiktologickou terapií.

Člověk postupně vysadí kratom a dostává substituty, nějaké náhrady, které ten odvykací stav zmírní. Většinou se na to používá Buprenorfin. Jde to dělat i ambulantně, případně lze se domluvit na nějakém postupném snižování těch dávek. Vše se naplánuje a uživatel bude postupně snižovat množství užívaného kratomu až na nulu. Ale to zabere samozřejmě několik týdnů.

Jaká je pravděpodobnost, že se užívání kratomu dostane z fáze experimentu do rizikového užívání?
Na to úplně odpověď neznám. Samozřejmě jsou nějaké indikátory, že to riziko může být vyšší.

Čtěte také

Třeba pokud ten jedinec už předtím měl nějaké potíže s užíváním návykových látek. Tam je to riziko vyšší, ale pravděpodobnost závislosti je velká neznámá a u každého člověka hodně individuální.

Nikdo neví, jaké je u něj riziko. Ale když užíváte návykové látky, tak je to vždy s rizikem, že dříve nebo později k závislosti dojít může.

Ve společnosti se často hovoří o kratomu jako o lepším zeleném čaji. Slyšela jsem to i mezi dětmi, jak je to možné?
Možná to je tím, že se zatím o těch rizicích moc neví a nemluví. Zatím se ještě v populaci nebo ve společnosti neobjevuje tolik lidí, kteří by s tím měli opravdu potíže a byli by třeba nějak i veřejně známí. Tudíž se ta rizika mohou podceňovat.

Celou radioporadnu o kratomu s psychoterapeutem a adiktologem Ondřejem Čalovkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související