Nikotin je stejně návykový jako heroin. Je těžké se kouření bez pomoci zbavit, říká MUDr. Koblížek

29. srpen 2022

Lidí, kteří mají nutkavou potřebu dát si cigaretu, je v České republice přes dva miliony. Kouření je tak u nás stále nejrozšířenější závislostí. Jak přestat s kouřením, proč je to tak těžké, jak se cigarety mění v průběhu doby? Co nikotinové sáčky, které se nekontrolovaně šíří mezi nezletilými?

Doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové a vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti, hovoří v naší radioporadně na téma: prevence a odvykání kouření, plicní vyšetření a screening karcinomu plic.

Je nikotin stejně nebezpečný jako heroin?
Není stejně nebezpečný jako heroin, ale vede ke stejné nezávislosti. Takže je stejně návykový, ale není stejně nebezpečný.

Kouření je závislost na nikotinu. Prostě pokud budeme lidem nikotin podávat, tak z nich vytvoříme závisláky. A to je špatně.
Doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nemáte pocit, že kouření je dnes nemoderní a drahé? Víme, co všechno kouření způsobuje, tak proč pořád tolik lidí kouří?
To vám bohužel přesně nezodpovím, na to jsou jiní odborníci. Já jen vím, že je kouření nezdravé.

Vladimír Koblížek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Protikuřácký zákon je u nás v platnosti už celých 5 let. Pomohl?
Nejsem právník, nýbrž doktor. Vidím to tak, že bychom měli ten zákon brát jako zákon proti kouření, nikoliv proti kuřákům. Kuřáci jsou lidé jako my, jen mají onu nešťastnou závislost. Není to zvyk, není to zlozvyk, jako když se někdo třeba drbe na hlavě, je to zkrátka závislost, stejně silná jako na heroinu. Proto se většina lidí sama kouření nezbaví. Bez pomoci to dokáže pouze malé procento lidí.

Když ale zákon vstoupil v platnost, zaznamenali jste v ordinacích, že by mělo chuť přestat s kouřením více lidí?

Čtěte také

Je to tak. Ve fakultní nemocnici máme poradnu, kterou mají na starosti kliničtí farmaceuti. A ta poradna je v podstatě pořád plná. Je pravdou, že práce s těmi pacienty je obtížná. A je jistě lepší, aby lidé vůbec nezačínali kouřit, abychom si nevytvářeli závislé lidi na nikotinu. Protože kouření je závislost na nikotinu.

Prostě pokud budeme lidem podávat nikotin, tak z nich vytvoříme závisláky. A ti potom fungují tak, že kupují produkty obsahující to, co jim tu jejich závislost, ono bažení po tom nikotinu, naplní. Čili vytváříme si závisláky a to je špatně.

Nikotinové sáčky se začíná s oblibou objevovat i mezi nezletilými. Jak je to nebezpečné?

Čtěte také

Podstatné je, že se člověk už v malém věku, třeba do 15 let, stane závislý na nikotinu. Takový člověk se potom buď propracuje k elektronickým cigaretám nebo k nějakému zahřívanému tabáku či k normálním cigaretám a dýmkám. Jinými slovy, vytváříme si ze zdravých lidí, potenciálně úplně v pořádku, závislé.

Když si nikotinový sáček žvýká dítě ve škole nebo někde během dne, tak dochází k vážným stomatologický poruchám. Může dojít k poškození sliznice dutiny ústní, může dojít k poškození zubů. A samozřejmě nikotin jako takový vede k tomu, že stimuluje srdce, vede k negativním efektům na cévy.

Čtěte také

Což lidem třeba v 15 či 20 letech věku nevadí, ale není to fyziologické. Vytváříme zkrátka ze zdravých osob nemocné a hlavně závislé. A to je strašná chyba. Musím říct, že Česká pneumologická společnost, v jejímž výboru mám tu čest být už několik let, se pokusila zastavit onu šílenost s nikotinovými sáčky v České republice.

Ale mnoho byznysových zájmů naprosto převálcovalo naši zcela oprávněnou výtku k tomu, abychom to nepovolovali. Takže v Čechách je bohužel nadále možné, že i děti si v trafikách mohou koupit krabičku, která vypadá jako bonbony. Ono to není tedy určeno dětem, je to pro dospělé, ale kdo to zkontroluje?

Je to tak, že nikotinový průmysl je zkrátka čím dál sofistikovanější?

Čtěte také

Ano, je před námi. Snažili jsme se nejen při jednáních ministrů zdravotnictví vysvětlovat, že jde v podstatě jen o hru nikotinového průmyslu, který si vyrábí budoucí zákazníky. Ale druhá strana se oháněla slovy jako je svoboda podnikání, omezování svobody podnikání a další řeči, které skutečně sem nepatří.

Je pravda, že kuřáků u nás ubývá?
Neznám úplně poslední čísla, ale data, která jsme měli naposledy, tak ano, je kuřáků méně. A pomáhá třeba i to, že se zkrátka obtížněji dostanou ke kouření na pracovišti nebo v hospodě. Já je samozřejmě chápu, kuřáci jsou fajn lidé, jenom zkrátka mají onu závislost. Ale když už si musí jít zakouřit někam ven, tak kouří trošku méně než dříve.

Vladimír Koblížek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Čili zdá se, že to pomáhá. A dokonce to pomáhá také personálu restaurací, který kouřil pasivně. Tedy zdá se, že také personál restaurací je nakonec rád, že pracuje ve zdravějším prostředí.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Vladimírem Koblížkem, PhD. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související