Za jak dlouho se plíce úplně vyčistí? Kdo jednou kouřil, už nikdy je nebude mít jako předtím

20. září 2018

doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D. hostem naší radioporadny na téma: dopad kouření na lidský organismus. Problematika odvykání kouření. Plicní rehabilitace. 

Elektronické cigarety, tzv. chytré cigarety
Názor odborníka: jsou méně škodlivé, než klasické cigarety. Vdechování zahřívaného tabáku prakticky neškodí. Háček je v tom, že všechny tyto cigarety mají v sobě zároveň i chemické látky. Vyrábí se v Číně - v továrnách, kde se vyrábí i barvy.

plný popelník

Ve Skandinávii už několik studií ukázalo, že dlouhodobé inhalování elektronických cigaret jakéhokoli druhu může vést ke zvláštním zánětům plic, k zánětům průdušek a ve finále i k rakovině. Je to sice riziko o hodně menší, než u normálních cigaret, ale existuje. Přesto elektronické cigarety můžou posloužit jako mezistupeň při odvykání kouření.

Někdy se ukáže, že je to mnohem lehčí, než jste čekali!

Závislost na cigaretách je silnější než závislost na heroinu a přestat je velmi obtížné. Záleží ale také na tom, z jakého důvodu závislost vznikla.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové i na jiných místech regionu fungují poradny pro odvykání kouření. Jak pomáhají?

V poradně může lékař předepsat léky, které umí vypnout centra závislosti. V kombinaci s nikotinovými náplastmi nebo žvýkačkami nebo případně i s elektronickou cigaretou pomáhají závislost překonat. Součástí terapie je i dlouhý pohovor, který zjišťuje, jaké má závislost příčiny, kdy a proč začal člověk kouřit, ve kterých situacích cigaretu vyhledává a to všechno přispívá k řešení problému!.

plíce

Za jak dlouho se plíce úplně vyčistí?

Kdo jednou kouřil, už nikdy je nebude mít jako předtím. Ale zhruba za rok, už by se život bez cigaret mohl projevit na zlepšení zdravotního stavu. Je prokázáno, že když někdo přestane kouřit i v pozdějším věku - kolem šedesátky - může mu to celkově prodloužit život až o několik let. Čím dříve přestanete, tím delší život budete mít!

Další motivací k tomu přestat kouřit může být fakt, že kuřáci v ČR nemají od pojišťovny hrazené dražší léky na některé nemoci, jako je například chronická plicní obstrukční nemoc a podobně.

Nejzdravější a nejpřirozenější pohyb je chůze. Naučte se správně chodit a dýchat.

Více o odvykání kouření, o plicních vyšetřeních a plicní rehabilitaci si můžete poslechnout v našem audioarchívu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související