Jak nepřibrat při odvykání kouření. Rada k nezaplacení

2. prosinec 2016
Zlatá rada

Co si počít se skvrnou od červeného vína. Jak nepřibrat při odvykání kouření. Jak obnovit lesk staršího nerezového dřezu. Jak zazimovat zahradní techniku. Jak ze standardních cukroví udělat bezlepkové tak, aby se nedrobilo. Jak pečovat o přírodní vlněné materiály. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou!

Jak nepřibrat při odvykání kouření
Snažíte se přestat kouřit? Potom pozor na přibírání kilogramů. Pokud se tomu chcete vyhnout, poslechněte si radu doktorky Margit Slimákové. Ptala se jí redaktorka Kristýna Štanderová. Udělejte si dopředu plán, co konkrétního budete dělat, pokud dostanete chuť na cigaretu. Třeba zavolejte příteli a sejděte se s ním tam, kde není možné kouřit. Nebo jděte na procházku se psem, ovšem bez cigarety. Prostě si vymyslete jinou aktivitu. Nebo si začněte psát deník. Omezíte tak konzumaci různých drobností a sladkostí, ke které odvykající kuřáci inklinují. Prostě se dopředu připravte na řešení situace, když dostanete chuť si zapálit.

Co si počít se skvrnou od červeného vína
Znáte to úsloví o vytloukání klínu klínem nebo spíš vyhánění čerta ďáblem? Tak přesně tak na to jděte, když se vám podaří rozlít na ubrus červené víno. Ihned na tu skvrnu nalijte víno bílé. Děkujeme za radu, kterou nám poslala paní Věra z Libňatova.

Jak obnovit lesk staršího nerezového dřezu
Starší nerezový dřez se bude opět lesknout, když ho po umytí přetřete rozkrojenou syrovou bramborou. Bramborový škrob navíc zabrání usazování dalších nečistot. Děkujeme za radu paní Boženě z Nechanic.

Jak zazimovat zahradní techniku
Všechno, co nám během roku na zahradách pomáhalo, je nejvyšší čas zazimovat. Jak? Na to se redaktorka Jana Tomková zeptala odborníka Pavla Kolerta. Sekačku vyčistěte suchou cestou, rozhodně ji nijak nenamáčejte. Vyfoukejte ji stlačeným vzduchem, odstraňte veškerý benzin z karburátoru, vyčistěte vzduchový filtr, vyměňte olej. Promazat můžete pojezdová kola, startovací mechanismus. Ale to je lepší si již nechat udělat v rámci servisní prohlídky odborníkem.

Jak si vybrat vánoční hvězdu, aby nám krásně kvetla a vydržela
Mezi nejpopulárnější symboly Vánoc na světě patří vánoční hvězda. Pochází z Mexika a Střední Ameriky, kde dorůstá do výšky až 4 metrů. A možná vám přijdou vhod rady, které od odbornice Hany Bažantové získala redaktorka Jana Tomková. Vyberte si vánoční hvězdu u odborníků, rostlina je velmi choulostivá na teplotu. Nakupujte v kamennách obchodech a renomovaných zahradnictvích. Střed rostliny by měl být plně rozkvetlý.

Vánoční hvězda

Co udělat, aby kakao lépe barvilo?
Odměřené kakao do pečiva maličko polijte horkým mlékem, než ho vmícháte do těsta. Bude mít lepší barvu. Za tuto praktickou radu děkujeme paní Vendule z Broumova.

Jak upéct vanilkové rohlíčky, aby se nelámaly
Odbornice, učitelky odborného výcviku Střední školy potravinářské Andrey Dušátkové, se ptala redaktorka Kristýna Štanderová. Těsto vyválejte tak, aby rohlíčky neměly na koncích špičky. Udělejte spíš takové válečky. A pak jen rohlíčky vytvarujte. Těsto je křehké a pokud budete mít u rohlíčků na konci špičky, je větší pravděpodobnost, že se budou ulamovat. Pečte na pečícím papíře, po vychladnutí rohlíčky stáhněte z papíru a postupně opatrně obalujte v moučkovém cukru.

Jak si připravit vanilkový cukr
Vanilkový proutek nikdy do cukru neroztloukáme. Stačí dát do nádoby (nejlépe zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem) práškový cukr a do středu zapíchnout proutek vamilky. Za dva tři dny budete mít cukr se silnou vanilkovou vůní. Za tuto radu děkujeme paní Martině z Jablonného na Orlicí.

Jak pečovat o přírodní vlněné materiály
O vlněné věci je třeba pečovat. Jak se starat o přírodní vlněné materiály podle rad našich předků nám řekne Renata Hybnerová s redaktorkou Evou Boudovou. Udržet pěknou vlněnou věc není tak úplně jednoduché. Ale naši předci na to měli také svůj fígl. Po 5 litrů vlažné vody nalijte půl litru mléka a v tom vlněnou věc pořádně promáchejte. A pak materiál přeperte v šamponu na vlasy. A tím vlna zase získá svoji měkkost, čistotu a budou vás zahřívat tak, jak právné vlněné věci mají.

Jak ze standardních cukroví udělat bezlepkové tak, aby se nedrobilo
Radu nám poslala paní Dana Vondráčková z Malých Svatoňovic. Vše má ověřeno na vlastním cukroví. Klasickou pšeničnou mouku vždy ve stejném poměru nahradí bezlepkovou a přidá 1 vrchovatou polévkovou lžíci bílého jogurtu Hollandia. Bezlepkovou mouku si míchá vlastní, aby se vyhnula přidávaným kypřidlům či jiným látkám, a to v poměru 300 g jednoho druhu bezlepkové mouky (jahelná, cizrnová, rýžová, kukuřičná), 150 g jiného druhu bezlepkové mouky a 50 g kukuřičného škrobu. Vanilkové rohlíčky jsou prý pak stejně křehké, možná dokonce "pevnější" a i formičkové cukroví, které často praská, se povedlo bez jediného zlomeného kousku. Děkujeme za radu!

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.