Trik na snadné sundávání masa ze špízu. Aby vám neběhalo po stole

13. duben 2017
Zlatá rada

Trik na snadné sundávání masa ze špízu, aby zůstalo jen na talíři. Vyzkoušejte univerzální tvarohové těsto. Kdy je ta správná doba pro výsadbu brambor? Finta na přípravu té správné polevy na zbobení perníčků. Připravili jsme pro vás porci praktických rad. Tady jsou.

Trik na snadné sundávání masa ze špízu, aby zůstalo jen na talíři

Máte rádi špízy? Máme pro vás radu loňského Master Chefa Jiřího Halamky ze Stěžer. Redaktorku Kristýnu Štanderovou zajímalo, jestli nezná nějaký trik, aby nám šlo naso ze špejlí snadno sundávat a my se nemuseli bát, že nám vyskočí z talíře. Ideální je potřít před použitím jehly nebo špejle nějakým tukem. Třeba olivovým, či normálním šlunečnicovým. Počkáme minutku či dvě a teprve potom napichujeme maso, nebo věci, které připravujeme. Určitě vám pak nebude maso lítat po stole, když jej budete ze špízu sundávat.

Připravte si univerzální tvarohové těsto

Máme pro vás jeden tip. A dokonce vám mohou pomáhat i vaše děti nebo vnoučata. Většina dětí ráda pomáhá v kuchyni. Tak co kdybyste zkusili univerzální tvarohové těsto, ze kterého by si pak mohly vykrajovátky tvořit různé tvary. Jak takové těsto připravit nám řekne Miroslava Teichmanová ze Střední školy potravinářské ve Smiřicích. Těsto má tu výhodu, že nemá žádnou chuť. Nedává se do něj ani cukr, ani sůl. Můžete z něj udělat buď sladké šátečky, nebo i slané pečivo. Recept je jednoduchý: 1 díl tvarohu, 1 díl tuku a 1 díl hladké mouky. Vše zpracujeme do hladké koule, necháme zhruba hodinu odpočinout. A pak můžeme již těsto používat. Pokud budeme dělat slané pečivo, tak těsto rozválíme na placku, potřeme vejcem a posypeme čím bude chtít, semínky, strouhaným sýrem, kořením. Nakrájíme na čtverečky či nudličky, položíme na plech na pečící papír a pečeme při 180-200 stupních Celsia do růžova.

Kdy je ta správná doba pro výsadbu brambor

Možná i vás nedávné mimořádně teplé dny lákaly vložit už brambory do země. Ale byla to ta správná doba? Na to se odborníka Milana Podolského zeptala redaktorka Jana Tomková. Pokud dáte brambory do studené země a neuděláte oblouček a igelit, tak klíčení neurychlíte. Ale pokud brambora vytlačí klíče dřív a přijdou přímrazky, tak vám zčerná. Tedy velké spěchání s výsadbou brambor nemá žádnou cenu. Lepší je počkat a dávat brambory již do teplejší země, alespoň 10 stupňů Celsia. Příroda sama to klíčení dožene.

Klíčící brambory

Finta na přípravu té správné polevy na zbobení perníčků

Poradila paní Hermanová z Třebihoště. Povídala si s ní Blanka Malá. Mám takovou fintu, kterou mi poradila paní Holmanová, perníkářka z Třebihoště. Dělám polevu tak, že proseji moučkový cukr, k tomu prosejeme bílek přes punčochu. Stačí trošku zamíchat. A hlavně nechat do druhého dne, aby se ten moučkový cukr krásně rozpustil. Aby měl takovou krásnou konzistenci. Vůbec nešleháme, prostě jen zamícháme. Nepřidáváme ani citron. Poleva je krásná a tuhá a neloupe se. Ale když si ji jeden den uděláte, musíte ji zakrýt fólií, aby neokorala. To už byste ji druhý den nerozmíchali.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.