Trik jak načít citron, aby nám potom nevyschnul

21. duben 2017
Zlatá rada

Jak načít citron aby nám potom nevyschnul. Jak nechat odpočinout hlavu. Zlatá rada na přípravu flambovaných jablek. Jak uchovat jarní květiny ve váze co nejdéle. Rady pro správné ošetřování mastných vlasů. Připravili jsme pro vás porci praktických rad. Tady jsou.

Jak načít citron aby nám potom nevyschnul

Dnešní zlatá rada je určená každému, kdo občas používá k dochucení jídel citronovou šťávu. Loňský Master Chef Jiří Halamka ze Smiřic se svěřil redaktorce Kristýně Štanderové s tím, jak toto ovoce načíná, aby potom nevysychalo. V případě, že dochucujete jídlo pro jednoho nebo pro dva, tak toho citronu nepotřebujete mnoho. Píchněte do citronu špejli, udělejte do něj takovou menší dírku. Z té si vykapejte pár kapek a citron potom normálně uložte do ledničky. Citron vám uvnitř nevyschne a bude pořád krásně šťavnatý a je pořád fresh a v ledničce dlouho vydrží.

Jak nechat odpočinout hlavu

Naše hlava je plná informací. Jsme unavení, nepozorní a zapomínáme. Pomalu ztrácíme schopnost přirozeně odpočívat. Přetížení mozku se projevuje i na psychice. Jste podráždění. A pokračuje to i do těla. Často lékaři a fyzioterapeuti říkají, že spousta zdravotních problémů začíná právě v hlavě. Eva Fruhwirthová přidává dobrou radu jak nechat hlavu odpočinout. Na každého působí něco jiného. Ale co si může každý vyzkoušet, je pozorování vlastní mysli. Zkuste minutu na nic nemyslet. Uvidíte, jak je to těžké. Je to jednoduchý trénink, který se dá provádět kdekoliv. Je také dobré začít vnímat své tělo. Hlavu zklidněte a dostaňte ji do jednoho zklidňujícího bodu. Uvědomujte si tady a teď.

Zlatá rada na přípravu flambovaných jablek

Jablka je možné využít na nejrůznější dobroty. Jednu takovou má pro vás odbornice Michaela Rézová, které asistovala redaktorka Jana Tomková. Na pánvičku nasypeme krystalový cukr, můžeme použít klasický bílý. Necháme jej malinko zkaramelizovat, přidáme do něj kostičku másla, to nám karamel zjemní. A promícháváme to citronem, který máme napíchnutý na vidličce. Citron nám karamel krásně ovoní. A současně nám zabrání tomu, že se nám cukr nepřipaluje na příbor. Dále přidáme griotku a potom máme nakrájená jablka na osminky, která jsme macerovali v citronovém, pomerančovém, nebo jahodovém džusu. Do pánvičky přidáme ještě trošku hruškového džusu a potom tam dáme macerovaná jablka. Přisypeme skořici a necháme pár vteřin podusit, aby nám jablka změkla. Potom si připravíme do sběračky klasický rum, ten necháme vzplanout a jablka přeflambujeme tím rumem. A máme hotovo. Jablka naservírujeme na talíře, přelijeme nějakým topingem, můžeme posypat oříšky a dozdobit třeba šlehačkou.

Flambování banánů

Jak uchovat jarní květiny ve váze co nejdéle

Několikanásobný mistr republiky ve floristice Petr Kopáč řekl redaktorce Jitce Slezákové pár tipů. Některé květiny jsou toxické a jedovaté. Například narcisky. Hyacinty jsou dokonce tak toxické, že by se neměly dávat do vázy s jinými rostlinami. Je na to takový jednoduchý trik. Pokud si je přinesete domů, nechte je 24 samostatně ve vodě. Oni tu jedovatou látku pustí do té vody a potom je můžeme přidat do jiné nádoby k jiným květinám. Kupované tulipány vydrží ve váze poměrně dobře. Jsou to odrůdy, které jsou trošku šlechtěné. Ty zahradní tulipány, ty vydrží jen chvilku. Je tedy lepší si koupit hezký tulipán, který je do vázy určený. Nikdy nedávejte výživu do vody k žádným jarním cibulovinám. Je tam totiž většinou cukr a ten by urychlil stárnutí květů.

Rady pro správné ošetřování mastných vlasů

Řadu lidí trápí to, že se jim hodně mastí vlasy. Dnešní Zlatá rada odpoví na otázky, jak to zmírnit nebo tomu zamezit. Tipy máme vlasové stylistky Jany Burdové. Šampon, který hodně pění, musíte odstavit. A nejdříve dáváme šampon, který je jemný. To znamená klidně na citlivou pokožku, nebo šampon na objem. Ředíme ho vodou a většinou to pomůže. Pokud přesto ta pokožka hlavy reaguje příliš, nebo-li zmastí vlasy do druhého dne, tak pak už nastupuje kosmetika, která je léčivá. Vylučuji úplně nějaká pěnová tužidla. Kondicionér by měl být přizpůsobený kvalitě našich vlasů a hlavně především síle našich vlasů. Tedy máme-li silné vlasy, uneseme i silnější hydratační kondicionér. Máme-li jemnější vlasy, což v případě mastných vlasů bývá, tak používíme velmi odlehčené kondicionéry, nejčastěji kondicionéry pro jemné vlasy. A použijeme je pouze na druhou polovinu vlasů.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio