V Hradci Králové se snižuje věk uživatelů drog. Zkušenost s pervitinem mají dnes i školáci

4. březen 2016

I 14 leté děti mají v Hradci Králové zkušenosti s drogami. Kromě marihuany experimentují také s extází a některé okusí i pervitin. V krajském městě se tak snižuje věk prvního kontaktu s˜ návykovými látkami.

Terénní pracovnice Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klídek v Hradci Králové, Barbora Konrády, dochází za mladistvými každý den. Nezisková organizace PROSTOR PRO eviduje zhruba 10 takto mladých lidí, kteří už pervitin zkusili. S dalšími drogami jich má zkušenost o dost více.

Pracujeme asi s třemi stovkami dětí. Mezi nimi se minimálně 50 až 60% s návykovou látkou setká.

Vysvětluje vedoucí preventivních programů organizace PROSTOR PRO Gabriela Lepková. Podle sociálních pracovníků se zřejmě nejedná o žádný boom, spíše se o případech častěji dozvídají.

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Čtěte také

Nejdůležitější je prevence. O drogách a jejich následcích se musí s dětmi mluvit. To, že se takové experimentování může velmi rychle vymknout kontrole, potvrzuje i královéhradecký psycholog Jan Lašek.

"Pokud to zkoušení neskončí jen zkoušením ale návykem, tak je to samozřejmě obrovský zásah do vývoje osobnosti. To poškození celoživotní je potom už prakticky evidentní."

Nejsilnější druh marihuany se pěstuje hydroponicky pod lampami a za pomoci hnojiv

U lidí, kteří v nízkém věku drogu zkusí, je navíc větší pravděpodobnost, že u nich v dospělosti vznikne drogová závislost.

autor: ova
Spustit audio