Děti závislé na elektronice vykazují abstinenční příznaky, jako lidé závislí na alkoholu a drogách

21. březen 2017

Radioporadna: Mgr. Stanislava Bydžovská - Děti a závislost na elektronice. Jak poznám, že je mé dítě závislé? Od prvních příznaků po léčbu. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Patříte mezi rodiče, kteří své dítě posadí k televizi, do ruky mu dají telefon nebo tablet a jsou rádi, že se ratolest zabaví sama? Pozor na to, svého potomka totiž vystavujete riziku závislosti i zdravotním problémům.

V dnešní době je zcela nemožné odříznout děti od moderních technologií a podle odborníků by takový přístup pro ně ani nebyl dobrý. Jenže často dětem telefony a tablety půjčujeme příliš často. Možná, že tak ani není nebezpečná elektronika samotná, jako náš vlastní nezájem a neochota věnovat dětem svůj čas.

Zamyslete se, kolik času stráví váš potomek koukáním do svítícího displeje. Podle odborníků by děti do 2 let života neměly elektroniku používat déle než 2 hodiny denně. Navíc by tento čas měl být rozložen do více krátkých bloků.

děti u počítače, radost, nadšení

Časté používání elektroniky v dětském věku může v krajním případě vést k závislosti, mnohem častějším problémem je ale špatný vývoj dětí. Časté, tím rozumíme každodenní několikahodinové, hraní dětí na dotykových displejích může dětem nejen negativně ovlivnit vývoj zádových svalů, což vede k bolestem zad a krční páteře, ale dokonce může narušit vývoj jemné motoriky prstů a rukou.

Způsobeno je to tím, že děti při takové hře nepoužívají všechny prsty, ale jen některé a tím dochází k nesprávnému vývoji svalů na rukou. Naopak zdravou a pro vývoj prospěšnou zábavou pro děti je například kreslení a psaní nebo hraní si s kostičkami.

Batole u počítače (ilustrační foto)

Stejně tak jako ruce a záda, jsou častým používáním elektroniky u dětí ohroženy také jejich oči. Právě u dětí, kterým se oči stále vyvíjejí, může časté dívání se do displejů vést například k syndromu suchého oka, krátkozrakosti nebo jiným očním vadám.

Experti proto varují, že pokud rodiče dovolí malým dětem, aby technické hračky běžně používaly několik hodin denně, riskují tím, že svým potomkům způsobí „nebezpečnou“ dlouhodobou újmu.

U dítěte se objeví příznaky závislosti. Té se však velmi těžko zbavuje a většinou je třeba vyhledat odbornou pomoc. Děti závislé na elektronice totiž vykazují podobné abstinenční příznaky, jako lidé závislí na alkoholu a drogách. A potíže se ještě zhoršují s věkem.

Spustit audio