Polární záře, jasná kometa i zatmění Měsíce budou zřejmě k vidění v Česku na obloze v roce 2024

30. prosinec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA během vánočních svátků zdárně vstoupil na oběžnou dráhu Měsíce. Informovala o tom japonská agentura Kjódó, podle níž je přistání na lunárním povrchu plánováno na 20. ledna v časných ranních hodinách (19. ledna odpoledne SEČ). Pokud by modul přistání ten den promeškal, další příležitost se mu naskytne kolem 16. února.

Umělá inteligence zřejmě vyřešila záhadu Raffaelova obrazu Madona s růží. Kunsthistorikům se s pomocí umělé inteligence (AI) zřejmě povedlo rozluštit záhadu týkající se slavného obrazu renesančního mistra Raffaela, který má ve sbírkách madridské muzeum Prado. Odborníci se léta nemohli shodnout na tom, zda některé části olejomalby nejsou dílem jiného malíře. Algoritmus vyvinutý vědci z univerzity v britském Bradfordu nyní tuto verzi potvrdil - podle něj postavu svatého Josefa namalovala jiná ruka než Raffaelova.

Čtěte také

Polární záři, jasnou kometu nebo zatmění Měsíce budou zřejmě moci vidět lidé v Česku v příštím roce. Na obloze se objeví také meteorické roje. Uvedl to Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. "Pod nebe nás nalákají opět meteorické roje i dále možné polární záře viditelné z našeho území. Hlavně ale pěkná nebeská setkání planet s Měsícem a neposledně také částečné zatmění velkého Měsíce a s velkou pravděpodobností jasná kometa Tsuchinshan–ATLAS."

Studenti, pedagogové, vědci i široká veřejnost budou moci další tři roky bezplatně využívat starší české publikace v prostředí internetu. Umožňuje to uzavřená dohoda mezi Národní knihovnou ČR a kolektivními správci Dilia a OOA-S, kteří zastupují autory, na pokračování zpřístupnění digitálního obsahu děl nedostupných na trhu. Licenční ujednání umožní i v období let 2024 až 2026 jejich zpřístupnění. Jde o více než 150.000 titulů, které nejsou dostupné na knižním trhu, ale jsou chráněny autorským právem. 

Čtěte také

Na třetině území světa, které není trvale zaledněné, se v posledních 40 letech významně snižovala půdní vlhkost, půda tedy vysychala. Naopak pouze na pěti procentech pevniny se míra vlhkosti dlouhodobě a významně zvyšovala. Mezi regiony nejvíce postižené stále intenzivnějším suchem patří rovníková Afrika, velká část Jižní Ameriky, středozápad USA a pás od východní Evropy až po východní Asii.

Muzeum Mladoboleslavska v lednu otevře výstavu mapující vývoj ražby mincí na českém území, součástí bude i víc než 10 mincovních pokladů. Ukázky mincí zahrnou období od doby laténské po současnost. K vidění budou například denáry, pražské groše, dukáty i tolary. Výstava věnovaná numismatice a nálezům mincí pod názvem Příběh mince – Moneta Terra Bohemiae začne v přízemním sále mladoboleslavského hradu 16. ledna.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.