Beethoven nebo Dvořák své 10. symfonie nedopsali. Po mnoha letech je dotvořila umělá inteligence

8. duben 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

NASA představila posádku mise Artemis IINa cestu okolo Měsíce se vypraví první žena, první Afroameričan a také první člověk neamerického původu. Vesmírná mise Artemis II má startovat příští rok. Lunární mise se zúčastní elektroinženýrka Christina Kochová, černoch, pilot Victor Glover a astronauti Reid Wiseman a Kanaďan Jeremy Hansen.

Čtěte také

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Firma usiluje o prodej majetku, a proto dál hledá kupce. Podnik oznámil, že propustí zhruba 85 procent z celkových 750 zaměstnanců. Virgin Orbit se zabývá vypouštěním komerčních satelitů a je sesterskou společností firmy Virgin Galactic, která působí v sektoru vesmírné turistiky. 

Veřejnost může poprvé vidět část hřebu nalezeného v milevském klášteře. Hřeb s největší pravděpodobností pochází z takzvaného Pravého kříže. Lidé jej mohou vidět na mimořádné krátké výstavě v píseckém Prácheňském muzeu, která začala v pátek 7. dubna. „Jde o unikátní archeologický objev a jsme opravdu rádi, že můžeme právě na Velký pátek zahájit tuto výstavu. Symbolicky v den, kdy probíhají největší křesťanské svátky," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch. Na Pravém kříži zemřel Ježíš Kristus.

Čtěte také

Beethoven nebo Dvořák nikdy své 10. symfonie nedopsali. Po mnoha desítkách let je podle originálních skic dotvořila umělá inteligence. Pro někoho strašák, pro jiného výzva k objevování. I tak reagují lidé na příchod počítačových systémů, které mají znaky umělé inteligence. Podobné programy budou moci v budoucnu pomáhat běžným, ale i kreativním úkolům. Jak už si to vyzkoušeli programátoři na klasických skladbách. Do počítače jim stačilo zadat jen krátký začátek hudebního díla a systém si s tím už poradil sám.

Nový software vyvinutý vědci z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity dokáže najít místa častých vážných dopravních nehod. Usnadní tak práci především policistům, kteří budou moci problematické úseky snáze identifikovat a přesněji zacílit potřebná opatření. Unikátní softwarové řešení na základě analýzy dat o dopravních nehodách pro policii vytipovává potenciálně nebezpečná místa v silniční síti. Nová aplikace zlepší možnosti využití statistických dat, které má služba dopravní policie ČR k dispozici.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.