Astronomové jsou v šoku. Velké vzdálené galaxie objevené Webbovým teleskopem neměly vůbec existovat

25. únor 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil velké vzdálené galaxie, které podle vědeckých předpokladů neměly existovat, protože pocházejí z rané fáze vývoje vesmíru. Astronomy šokuje zjištění, že obří a vyspělé galaxie zjevně existovaly poměrně krátce po Velkém třesku, tedy vzniku vesmíru. Podle vědeckého serveru Space.com to nikdo nečekal a nikdo nedokáže vysvětlit, jak se tyto galaxie vytvořily.

Čtěte také

Ruský modul na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude v provozu až do roku 2028. ISS v současné době představuje jednu z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem. O prodloužení životnosti ruského segmentu ISS rozhodla vědeckotechnická rada Roskomosu. ISS je od roku 1998 společným projektem americké vesmírné agentury NASA, Roskomosu, Evropské kosmické agentury (ESA), Japonska a Kanady. 

Jeskyňáři z Holštejnské výzkumné skupiny objevili v Moravském krasu další stovky metrů chodeb a především novou jeskyni. Největší dóm v ní pojmenovali „Jiná dimenze“. Chodby prodlužují systém Amatérské jeskyně, jeskyňáři desítky až stovky metrů nových chodeb objevují každoročně. V krasu je více než 1100 jeskyní. Trvale zpřístupněno je jen pět z nich. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně spojené s propastí Macocha.

Čtěte také

Ostravská firma vyrobila první vodíkové jízdní kolo v České republice. Vypadá jako elektrokolo, ale má k rámu připevněnou nádrž se stlačeným vodíkem. Ujede na jedno naplnění více než 200 kilometrů. Zatím je to ale jenom prototyp. Šlapat je nutné jenom při rozjezdu, zapojí se přídavná baterie, ta uvolní cestu vodíku a ten potom v palivovém článku vyrábí elektřinu. A kolo jede.

Archeologové dokončují záchranný průzkum u Domanínského potoka u Moravského Písku na Hodonínsku. Lokalita je součástí budoucí dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem. Na místě našli předměty z různých období, od doby kamenné až po středověk. Plocha dokládá její kontinuální osídlení po dobu téměř 6000 let. Nalezeny zde byly například základy staveb, pecí, zásobních jam, keramika, šperky a různé nástroje. Z kamenných industrií to jsou úlomky hrotů škrabadel, seker z mladší doby kamenné.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související