Až si umělá inteligence začne vymýšlet, začnu se trošku bát, usmívá se vývojář virtuálních asistentů

26. listopad 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Lidé by mohli na Měsíci žít ještě v tomto desetiletí. Stanici BBC to řekl Howard Hu, šéf programu lunárního modulu Orion amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na přirozené družici Země bude podle něj potřeba vybudovat zázemí jako podporu pro plánované vědecké mise. Podle Hua je v plánu zřídit na Měsíci základnu ještě v tomto desetiletí. Jedním z hlavních důvodů návratu člověka na Měsíc po více než půl století je podle něj snaha zjistit, zda se na jižním pólu družice nachází voda. 

Příspěvek ministerstva školství (MŠMT) na vědecký program a základní aktivity Evropské kosmické agentury (ESA) vzroste. Zatímco letos činí 9,4 milionu eur (zhruba 229,172 milionu korun), v roce 2025 by měl dosahovat výše 10,8 milionu eur (asi 263,3 milionu Kč). ESA ve středu představila nový tým astronautů pro vesmírný program. Členem záložního týmu je český stíhací pilot, vybrán byl i handicapovaný astronaut.

Čtěte také

Neznámí zloději ukradli z muzea v bavorském Manchingu zlatý keltský poklad. Šlo o mince ražené v oblasti Bohemie neboli na území současného Česka. Hodnota ukradeného pokladu činí řádově miliony eur (desítky až stovky milionů korun). Zloději odnesli všech přibližně 450 mincí, které archeologové objevili u Manchingu v roce 1999. Šlo o největší poklad keltských platidel nalezený ve 20. století.

Virtuální asistenti stále častěji pronikají do běžného života lidí. Máme informace o vývoji těchto robotů. Několik českých technologických firem pracuje na vývoji virtuálních asistentů. Tito roboti s námi komunikují třeba na infolinkách bank nebo si s námi píší při výběru zboží v e-shopech. Někdy tak ani netušíme, že s námi nejedná skutečný člověk, ale robot. S některými těmito asistenty se dokonce můžete potkat osobně na recepcích kancelářských budov. Jak fungují a s čím vším vám umí pomoct?

Čtěte také

Odborníci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR vyvinuli tzv. diem, tedy metodu polarizace genomů, díky které lze genomy lépe analyzovat. Ocení ji archeologové při pátrání po genech neandertálců v genomu moderních lidí nebo biologové při sledování výhodných úseků genomů. Díky této metodě je třeba možné sledovat, které části z genomu neandrtálců se vyskytují v genomu moderních lidí.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související