Vědci objevili spojení mezi rakovinou a znečištěním ovzduší. Mění to lidské chápání vzniku nádorů

17. září 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Raketa Blue Originu měla krátce po startu poruchu, modul s nákladem se oddělil. Kosmická kabina společnosti Blue Origin se zhruba minutu po startu předčasně oddělila od své nosné, suborbitální rakety New Shepard, na níž došlo k poruše, a to pravděpodobně na jejím motoru. V odděleném modulu nebyla lidská posádka.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil jako svou astronomickou fotografii dne snímek pořízený českým fotografem Danielem Ščerbou. Ten v srpnu zachytil zvláštní meteorologický jev – takzvané nadoblačné blesky, které se vyskytly nad silnou bouří nad severními Čechami.

Čtěte také

Schránka pro část hřebu z takzvaného Pravého kříže, kterou nalezli archeologové v Milevsku na Písecku, pochází ze 4. až 5. století a má původ v Byzantské říši. Relikvie byla dlouhá staletí ukryta v kostele sv. Jiljí a tým odborníků nyní ohlásil první výsledky analýz předmětů, které se společně s hřebem v úkrytu podařilo najít.

Vědci tvrdí, že se jim podařilo odhalit, jak znečištěné ovzduší vede ke vzniku rakoviny. To je objev, který zcela mění lidské chápání toho, jak nádory vznikají, napsal zpravodajský server BBC News. Podle předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Martiny Koziar Vašákové má čistota ovzduší na vznik rakoviny plic vliv, zásadní je ale kouření.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související