Mikroplasty poprvé objeveny v lidské krvi. Laboratoře prokázaly, že částice mohou poškozovat buňky

26. březen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení.

Rusko použije své rakety původně určené pro umístění evropských vesmírných zařízení na oběžnou dráhu k tomu, aby do vesmíru dopravilo ruské družice a satelity spřátelených zemí. 

Čtěte také

Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské krvi. Objev ukazuje, že tyto drobné plastové částice mohou cestovat po těle a usazovat se v orgánech. Odborníci zjištění považují za znepokojivé, i když neznají přesný dopad mikroplastů na člověka. V laboratoři ale už prokázali, že mohou poškozovat lidské buňky.

Austrálie přiznala bělení Velkého bariérového útesu. Vědci zaznamenali další rozsáhlé bělení Velkého bariérového útesu v Austrálii, počtvrté od roku 2016. Příčinou je nadprůměrná teplota oceánu.

Čtěte také

Informace se objevila čtyři dny po zahájení inspekce Velkého bariérového útesu expertním týmem OSN. Jejím cílem je posoudit, zda australská vláda dělá pro ochranu útesu dost.

Středověké osídlení v okolí Jaroměře dokládají vzácné archeologické nálezy.

Vědecká výprava do Atakamského příkopu, který leží u chilského a peruánského pobřeží, objevila nové organismy a bakterie. Objevy vzbuzují nové otázky, vědci chtějí do příkopu nainstalovat senzory, které by pomáhaly sledovat seizmickou činnost v této části světa.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál! 

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související