Biosmršť! Projekt mapuje rozšíření vybraných nepůvodních druhů živočichů a rostlin v České republice

27. květen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů (75 miliard korun). NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. „Chceme větší konkurenci, chceme mít dva přistávací moduly, to je lepší varianta,“ vysvětlil šéf NASA Bill Nelson při vyhlašování výsledku tendru.

Odborníci z Kalifornské univerzity v americkém San Francisku objevili mozkové signály, které ukazují, jak člověk prožívá chronickou bolest. Mezinárodní tým vědců tvrdí, že jeho práce je krokem směrem k účinné léčbě lidí žijících s dlouhotrvající bolestí, která není utišitelná běžnými léky. Chronická bolest je velmi rozšířená, ale stále málo pochopená.

Čtěte také

V Británii zemřel ve věku 79 let egyptolog českého původu Jaromír Málek. Působil na univerzitě v Oxfordu a zasloužil se mimo jiné o digitalizaci známého Tutanchamonova archivu, jenž dokumentuje jeden z největších objevů v dějinách archeologie. V Egyptě pracoval na vykopávkách a výzkumech v Núbii, Abúsíru, Sakkáře a Memfisu. Je autorem desítek odborných článků a knih, v češtině vyšly jeho popularizační publikace Tutanchamon: největší objev egyptologie a Kočka ve starém Egyptě.

Nová mobilní aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci spolu s lesnickými organizacemi, chce pomoct lidem předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymskou boreliózou. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí. Mobilní aplikaci si mohou uživatelé stáhnout na Google Play, má ale i webovou verzi.

Čtěte také

Pacientům s nezávažnější formou epilepsie, která je odolná vůči standardní léčbě léky, má pomoci počítačová analýza dat a tzv. strojové učení. Výsledky výzkumu představili v Praze odborníci z ČVUT během prezentace pětiletého projektu Research Center for Informatics (RCI). Vědci ukazovali i humanoidní, kolové, pásové a kráčející roboty, autonomní drony, aplikace v bioinformatice či kyberbezpečnosti.

Biologové budou společně s veřejností mapovat rozšíření vybraných nepůvodních druhů živočichů a rostlin v Česku. O projektu Biosmršť, který se uskuteční poslední květnový víkend, informoval Botanický ústav Akademie věd ČR. Do projektu se může zapojit každý, stačí si nainstalovat jednu z určovacích aplikací a následně zaznamenávat svá pozorování.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související