V posledním ze sedmi divů starověkého světa, Velké pyramidě v Gíze, objevili vědci neznámou chodbu

4. březen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

U Mezinárodní vesmírné stanice bezpečně zakotvila loď Crew Dragon, která ve čtvrtek odstartovala z amerického kosmodromu. Na oběžnou dráhu dopravila čtyřčlennou posádku tvořenou dvěma Američany, Rusem a občanem Spojených arabských emirátů. Tým má na palubě vesmírné stanice provést více než 200 pokusů a zkoušek technologií, od výzkumu růstu lidských buněk ve vesmíru až po kontrolu hořlavých látek ve stavu beztíže. 

Vědci ve Velké pyramidě v egyptské Gíze objevili za hlavním vchodem skrytou devět metrů dlouhou chodbu, která by mohla vést k dalším objevům. Nález se podařil díky projektu započatému v roce 2015, jenž využívá moderní technologie k nahlédnutí do útrob pyramidy. Ta je posledním ze sedmi divů starověkého světa, který stojí dodnes.

Na Velikonočním ostrově se vědcům podařilo objevit další z tamních známých monolitických soch zvaných moai. Objevili ji na dně vyschlého jezera v jednom z vulkanických kráterů, kde pracovali na obnově tamních mokřadů. Z kamene vytesanou hlavu velkou asi 1,6 metru hodlají dál nechat na místě nálezu.

Čtěte také

Odborníci z archeologických ústavů Akademie věd a Národního muzea dokončili ojedinělý výzkum středověkých mečů pomocí rentgenu a magnetické tomografie. 

Vědci možná budou umět zlepšit poporodní růst podvyživených dětí. Výzkum ukázal, že pravidelné podávání bakterie mléčného kvašení podpořilo růst podvyživených zvířat. Součástí mezinárodního vědeckého týmu byli vedle Francouzů a Němců také čeští odborníci z Mikrobiologického ústavu AV ČR a z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související