Archeologové našli na trase dálnice D35 tajemnou kostru krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše

19. listopad 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Raketa SLS odstartovala z mysu Canaveral, nese modul k Měsíci. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA zahájil program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Raketové motory se nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.

Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava poprvé aplikovali ženě s nádorovým onemocněním lymfatického systému buněčnou terapii. Zatím tyto preparáty vyrobené z krve pacienta vyrábějí jen čtyři farmaceutické firmy na světě. Mezinárodní vědecký tým působící v nemocnici nyní pracuje na vývoji nové generace buněčné terapie. 

Čtěte také

Archeologové hlásí z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.

Za kuriózní označili nález krávy uložené v jámě, zřejmě z období od 18. do 20. století. „Zvláštní na tom je, že kráva přišla o hlavu, která byla uložena do zřejmě vykuchaného břicha. Zvíře mělo i uříznuté rohy, také ty měla dané mimo. Nemáme pro to vysvětlení.“ 

Čtěte také

Tři pilotní linky, které pokrývají celý výrobní cyklus inovativních křemíkových solárních panelů, vzniknou do roku 2025 v Europě díky projektu PILATUS. Speciální technologie s kontakty na spodní straně umožní slunečním článkům přeměnu energie vyšší než 26 %. Při výrobě tohoto fotovoltaického „Ferrari“ chtějí odborníci zároveň minimalizovat jeho CO2 stopu. Na projektu bude pracovat také tým z Fyzikálního ústavu AV ČR pod vedením Martina Ledinského.

Předkové moderních lidí žijící před 780 000 lety rádi jedli dobře propečené ryby. Uvádí to tým archeologů z Izraele, podle kterých se jedná o nejstarší důkaz použití ohně k vaření potravy - v tomto případě druhu kapra, napsala agentura AFP. O stravovacích návycích prvních lidí se toho příliš neví, odborníci ale předpokládají, že tepelná úprava, díky které je jídlo stravitelnější a lépe se žvýká, výrazně přispěla k rozmachu lidského druhu. Podle studie zveřejněné v odborném časopise Nature Ecology and Evolution doposud nejstarší jasné důkazy o tepelně zpracovaném jídle pochází z doby před 170.000 lety.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související