Mezinárodní vědecký tým vytvořil dalších pět embryí nosorožců bílých severních ohrožených vyhynutím

10. září 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil další snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba. Zařízení zachytilo mlhovinu nazývanou Tarantule, která je domovem nejžhavějších a nejtěžších známých hvězd. Mlhovina Tarantule se od Země nachází ve vzdálenosti „pouhých 161 tisíc světelných let, leží v galaxii Velký Magellanův oblak a jméno dostala podle oblaků prachu a plynu, které připomínají pavouka.

Čtěte také

Mezinárodnímu vědeckému týmu se podařilo vytvořit dalších pět embryí nosorožců bílých severních ohrožených vyhynutím. Vědci tak mají 22 zmrazených embryí. Odebírání vajíček a vytváření embryí začalo v roce 2019 a je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí. Poslední dvě samice tohoto druhu Fatu a Nájin žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Obě patří Safari Parku Dvůr Králové.

Archeologové v indonéské jeskyni objevili zatím nejstarší důkaz chirurgické amputace. Na místě našli 31.000 let staré tělo, které vykazovalo známky odstranění nohy. Jejich objev posouvá vznik této komplikované operace o více než 24.000 let. Podle archeologů se o osobu po zákroku starala její starověká komunita několik let až do její smrti.

Čtěte také

Zásadní krok pro pochopení (ne)plodnosti udělal tým složený převážně z českých vědců. Identifikoval nový protein, MAIA, na povrchu lidských vajíček, který se účastní fúze vájíčka a spermie. Objev by měl pomoci při nevysvětlitelných nezdařilých pokusech o umělé oplodnění. Testováním obou dárců by se dalo zjistit, zda vajíčko matky disponuje tímto proteinem, či zda je spermie otce schopna se na něj vázat.

Pozůstatky monumentální kruhové stavby z mladší doby kamenné, takzvaného rondelu, zkoumají archeologové v pražské Vinoři. Průzkum rondelu, vybudovaného téměř před 7000 lety, zatím prokázal, že měl neobvyklý půdorys, zbytky objektu jsou výjimečně zachovalé. Tým Akademie věd ČR chce pozůstatky stavby postupně odkrýt téměř v celém jejich rozsahu.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související