Počty volně žijících živočichů na planetě Zemi se za poslední půlstoletí zmenšily o dvě třetiny

15. říjen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Webbův teleskop zachytil rozsáhlé prachové prstence dvojhvězdy. Na 5000 světelných let od naší domovské planety kolem sebe krouží dvě hvězdy, které vytváří rozsáhlé prachové prstence. Tyto narůžovělé kruhy, připomínající otisk prstu a vypadající téměř jako pouhý světelný odlesk, zachytil vesmírný teleskop Jamese Webba. Od dvojhvězdy se rozpínají do dálky přes deset bilionů kilometrů. Podle americké vesmírné agentury NASA prachové prstence ukazují plynoucí čas podobně jako letokruhy u stromů.

Japonská raketa Epsilon, která měla vynést na oběžnou dráhu několik družic, zaznamenala krátce po svém startu problémy. Kvůli tomu z řídícího střediska dostala povel, aby se zničila. Sebezničení rakety nezpůsobilo na zemi škody ani zranění. Rakety Epsilon se podle japonské vesmírné agentury vyznačují menšími náklady na cestu do vesmíru a snadnějším ovládáním. Raketa měří 26 metrů a váží skoro 100 tun. 

Čtěte také

Planeta Země přišla za půlstoletí o dvě třetiny volně žijících živočichů, zjistil Světový fond na ochranu přírody. Počty volně žijících živočichů na planetě se za poslední půlstoletí zmenšily o dvě třetiny a obrovský úbytek bude pokračovat nejen kvůli znečištění, ale i kvůli stále citelnějším dopadům globálních změn klimatu. Nejcitelněji se počty živočichů snižují v Jižní Americe a Karibiku, od roku 1970 o 94 procent, a ke zvláště ohroženým patří vodní živočichové, jejichž populace se zmenšily o čtyři pětiny.

Lékaři Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli více než 2200 operací robotickým systémem da Vinci Xi. První robotická operace se v hradecké nemocnici uskutečnila v lednu 2016, postupně se oblasti používání sytému rozšiřují i do dalších operačních oborů a nemocnice uvažuje o možnostech pořízení druhého robotického systému. Robotický systém nyní nemocnice využívá kromě urologických operací také na chirurgické, gynekologické či kardiochirurgické operace.

Čtěte také

Keltský skanzen v Nasavrkách v Pardubickém kraji by se měl v dohledné době rozšířit o nový dvorec pro řemeslné aktivity a školní programy. Vyrůst by v areálu měla i keltská svatyně. Druidova svatyně by mohla být hotová na konci příštího roku. Další projekty budou podle zástupců spolku následovat v dalších letech. V areálu už je několik keltských staveb jako dílna kovolitce, domy kováře, kameníka, hrnčíře, přístřešek rybáře, venkovní kuchyně, tkalcova polozemnice, dílna mincíře nebo z loňska je hotový dům náčelníka.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.