Liška = nejlepší přítel člověka? Lidé kdysi podle vědců patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky

13. duben 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Ruská těžká raketa Angara-A5 na třetí pokus úspěšně odstartovala z kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě. První start první ruské rakety vyvinuté po rozpadu Sovětského svazu z nového kosmodromu vysílala vesmírná agentura Roskosmos v přímém přenosu na internetu. Raketa přibližně 12 minut po startu dostala na oběžnou dráhu část se zkušebním nákladem. Tato část, nákladní loď Orion, se oddělila od třetího stupně a namířila na konečnou oběžnou dráhu.

Dělníci nainstalovali opravený Zeissův dalekohled zpět do západní kopule Štefánikovy hvězdárny v Praze. Největší dalekohled petřínské hvězdárny, který pochází z roku 1905, byl kompletně zrenovován. Fungovat bude od 4. května. Rekonstrukce trvala zhruba dva roky a stála asi pět milionů korun. Zeissův dalekohled s názvem König hvězdárna získala krátce po svém otevření v roce 1928. Historie přístroje ale sahá do roku 1905, kdy začala jeho výroba. Zástupci Štefánikovy hvězdárny ho ve 20. letech minulého století odkoupili z pozůstalosti po vídeňském selenografovi Rudolfu Königovi. Dalekohled je prakticky nepřetržitě v provozu od roku 1930.

Čtěte také

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Místnost objevili nedávno při vykopávkách na archeologickém nalezišti v blízkosti sopky Vesuv a nyní byla odhalena v celé své kráse. Archeologové uvedli, že objevené fresky patří k nejkrásnějším, jaké se v troskách starověkého města našly. Téměř kompletní mozaiková podlaha místnosti obsahuje více než milion jednotlivých bílých dlaždic. Černý banketní sál je zhruba 15 metrů dlouhý a šest metrů široký.

Pokud teploty do konce roku neklesnou, může se změna klimatu posunout do neprobádaného území, uvedl přední vědec Gavin Schmidt, který vede Goddardův institut pro kosmický výzkum při americké vesmírné agentuře NASA. Jeho varování přichází poté, co se ukázalo, že letošní březen byl dosud nejteplejší v historii měření, čímž se série měsíčních teplotních rekordů prodloužila na desátý v řadě. Zjištění u některých expertů vyvolalo obavy, že by se svět mohl dostat do nové fáze ještě rychlejší změny klimatu. 

Čtěte také

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili domestikovaní psi. Archeologické nálezy naznačují, že dávné společnosti v Jižní Americe si těchto šelem vážily do té míry, že je pohřbívaly vedle sebe. Vědce překvapilo, když v argentinské části Patagonie našli lišku pohřbenou v lidském hrobě starém 1500 let. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je podle nich to, že byla vysoce ceněným společníkem nebo domácím mazlíčkem. Naznačil to i nedostatek stop po řezných ranách na kostech této šelmy, což ukazuje, že nebyla lovena jako potrava.

Najít knihy ztracené z berlínské židovské univerzitní knihovny po jejím zrušení nacisty v roce 1942 je cílem projektu Library of Lost Books (Knihovna ztracených knih). Knihy se instituci nebudou vracet fyzicky, ale převedou se do digitální podoby a zařadí se do virtuální knihovny. Původně měla berlínská knihovna Univerzity pro studium judaismu přes 60.000 knih, v pražském Židovském muzeu už objevili přes 4300 knih z původní berlínské sbírky. Projekt, na kterém se podílí několik institucí z celého světa, představili zástupci Židovského muzea v Praze.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související