Kolísání tvorby bílkovin má vliv na počátek nového života. Objev může pomoci při léčbě neplodnosti

2. prosinec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Evropská raketa Ariane 6 by měla poprvé odstartovat mezi 15. červnem a 31. červencem příštího roku. Uvedla to Evropská kosmická agentura (ESA). Nedávný rozsáhlý test nosné rakety na kosmodromu u města Kourou ve Francouzské Guyaně byl podle vedení ESA „naprostý úspěch“. Nosnou raketu čekají ještě dva testy, které mají ověřit její fungování v tzv. zhoršených podmínkách.

Na využití genetických metod v archeologickém výzkumu se zaměří nová laboratoř, která bude součástí Centra molekulární medicíny v připravovaném areálu BioPharma Hub Masarykovy univerzity v Brně. Díky vzorkům z pohřebišť dokážou vědci pochopit genetický základ lidských populací a zjistit, jak se vyvíjelo osídlení na našem území nebo jakým civilizačním chorobám tehdejší společenství čelila.

Lékaři ve Fakultní nemocnici v Motole umí vyrobit náhradní jícen ze žaludku. Některým pacientům s nádorem jícnu pomáhá robotická chirurgie. Při unikátní operaci lékaři postiženou část odstraní a nahradí ji kusem žaludku. Ve světě začali lékaři s těmito zákroky před 15 lety, u nás ji jako první zavedla Fakultní nemocnice v Motole. Doposud tam zdravotníci tímto způsobem pomohli 35 pacientům.

Čtěte také

Vědcům z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR se podařila celogenomová analýza regulace tvorby bílkovin v myších vajíčkách a embryích. Odhalili dynamické změny, které jsou zásadní pro jednotlivé fáze zrání vajíčka a buněčného dělení nového embrya. Vědci popsali klíčové hráče a dráhy, které tvorbu bílkovin regulují. Získané poznatky mají zásadní význam pro klinickou léčbu neplodnosti, a zároveň rozšiřují poznatky o rakovinotvorných procesech v nádorové buňce. 

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 v úseku ze Sadové po mimoúrovňovou křižovatku Plotiště u Hradce Králové hlásí první nálezy. Průzkumy předcházející záchrannému výzkumu ukázaly, že území bude velmi významné. Přinesly už 4500 nálezů z různých období lidských dějin. Informovali o tom zástupci Univerzity Hradec Králové. Záchranný archeologický výzkum na 7,5 kilometru dlouhém úseku začal v říjnu.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související