Určeny dvě samice nosorožce bílého jižního jako náhradní matky pro embrya nosorožce bílého severního

22. červenec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Mezinárodnímu vědeckému týmu se podařilo vytvořit dalších pět embryí nosorožců bílých severních, kterým hrozí vyhynutí. K dispozici tak nyní mají 29 zmrazených embryí. Vědci také vybrali dvě samice blízce příbuzného nosorožce bílého jižního, které by se měly stát náhradními matkami. Odebírání vajíček a vytváření embryí začalo v roce 2019 a je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí. Poslední dvě samice tohoto druhu Fatu a Nájin žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Obě patří ZOO Dvůr Králové.

Vyřazená družice o velikosti osobního automobilu se v následujících týdnech zřítí na Zemi, upozornila Evropská kosmická agentura. Satelitu Aeolus, který na orbitě měřil rychlost a směr větru a pomáhal tak s předpovědí počasí, dochází palivo a jeho klesání k Zemi se zrychluje. Družice okolo planety obíhala téměř pět let, ve výšce 320 kilometrů nad zemským povrchem. Denně nyní klesá přibližně o kilometr, dolů ji táhne mimo jiné zemská gravitace a přispívá k tomu i sluneční aktivita.

Čtěte také

Lidé si mohou ve vyšebrodském klášteře prohlédnout kopie zlatého a diamantového prstenu z rožmberské hrobky. Snubní prsten patřil poslednímu rožmberskému páru, kterým byli Petr Vok z Rožmberka a Kateřina z Ludanic. Archeologové vystavili prsten ze čtrnáctikarátového zlata osazený smaragdy a rubíny a také kopii snubního prstenu z 3D tiskárny v měřítku 6:1. Lidé spatří i Závišův kříž, obrazy či sochy. Prsten objevili archeologové v rožmberské hrobce.

Moderní restaurátorské postupy pomáhají zachraňovat rozpadající se papír. Knihovny a archivy bojují s rozpadajícím se papírem. Poškozené listiny ukládají ve speciálních podmínkách. A také je ošetřují zvlášními chemikáliemi. Potřebují ale co nejpřesněji znát, jak je papír starý. V různých dobách se totiž chemické složení papíru lišilo. A podle toho se vybírají i restaurátorské postupy.   

Čtěte také

Fosilie objevená na severovýchodě Číny zachytila savce podobného jezevci při útoku na býložravého dinosaura. Nález, který je starý 125 milionů let, naboural tradiční představy o tom, že se větší dinosauři zpravidla živili menšími savci, a ukázal, že potravinové řetězce z období druhohor byly mnohem komplexnější, než se dosud předpokládalo. Hypotézu, že by čtyřnohý masožravec pouze čistil mršinu, vědci zavrhli. Mimo jiné i proto, že kosti dinosaura nenesou stopy po kousnutí, které by způsobili mrchožrouti.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související